Vești bune pentru românii care sunt în căutarea unui loc de muncă! Categoria de persoane care va fi ajutată să intre în câmpul muncii

Piața muncii din România oferă noi oportunități de angajare unei categorii de români care până în prezent, nu a beneficiat de sprijin pentru obținerea unui job.

27 mart. 2023, 23:31
Vești bune pentru românii care sunt în căutarea unui loc de muncă! Categoria de persoane care va fi ajutată să intre în câmpul muncii
Vești bune pentru românii care sunt în căutarea unui loc de muncă! Categoria de persoane care va fi ajutată să intre în câmpul muncii

Vești bune pentru românii care sunt în căutarea unui loc de muncă! Recent, a fost lansat un proiect prin care persoanele cu dizabilităţi intelectuale, vor fi sprijinite să se integreze mai ușor în câmpul muncii.

Citește și Ce locuri de muncă îţi asigură în 2023 un salariu de minimum 4.000 de lei. Pentru unele nu sunt necesare studii superioare

Vești bune pentru românii care sunt în căutarea unui loc de muncă!

Este vorba despre proiectul „Cariera mea contează!”, prin care 195 de români care suferă de anumite forme de dizabilitate intelectuală vor beneficia de sprijin pentru a obține un loc de muncă astfel încât să aibă parte de o viață cât mai apropiată de normalitate, de propriile resurse financiare și de independență.

„Prin implementarea acestui proiect am urmărit, pe de o parte, dezvoltarea abilităţilor de gestionare a carierei de către persoanele cu dizabilităţi intelectuale, prin îmbunătăţirea accesului acestora la informaţii utile despre piaţa muncii şi creşterea gradului de participare la programe de învăţare continuă, iar pe de altă parte, îmbunătăţirea calităţii serviciilor de orientare profesională dedicate persoanelor cu dizabilităţi intelectuale”, a declarat Nicoale Dobrescu, directorul executiv al HAO şi managerul proiectului „Cariera mea contează!”, potrivit playtech.ro.

Potrivit fondatorilor acestui proiect, beneficiarii vor primi informaţii utile privind: piaţa muncii, profesii, ocupaţii şi locuri de muncă, cerinţe minime pentru profesii şi competenţe specifice fişei postului, posibilităţi de formare profesională, oportunităţi de angajare.

„Datorită acestui proiect, persoanele cu vârsta de peste 18 ani, cu dizabilităţi intelectuale uşoare sau moderate, au la dispoziţie un ghid conceput într-un format accesibil, uşor de citit şi înţeles. Acesta cuprinde informaţii despre: piaţa muncii, profesii şi ocupaţii, opţiuni de educaţie şi formare profesională, legislaţia muncii (salarizare, deduceri, beneficii, concedii, notificări la părăsirea locului de muncă etc). Totodată, Ghidul include informaţii despre 25 de profiluri de posturi (sarcini, condiţii de muncă, abilităţi necesare, salariu/oră, locuri de muncă asociate), studii de caz, exerciţii conexe şi activităţi opţionale, linkuri către resurse uşor disponibile”, a explicat Alina Dobrescu, coordonator formare în cadrul HAO.

Câte persoane cu dizabilități trăiesc în România

Ultimele date statistice ale Autorității Naționale a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) arată că în țara noastră sunt peste 861 de mii de persoane cu dizabilități. Dintre acestea, 98% se află în îngrijirea familiilor sau trăiesc independent și doar 2%, adică 16.738 persoane, sunt instituţionalizate.

3 decembrie este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. A fost stabilită astfel în anul 1992, de Adunarea Generală a ONU.

Citește și Locuri de muncă disponibile pentru românii care vor să lucreze în Germania. Salariile depășesc 3.000 de euro