Vești bune pentru toţi românii! Scade vârsta minimă pentru obținerea permiselor de conducere

Președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, a aunțat marți că Parlamentul a votat un proiect de lege care prevede scăderea vârstei minime de obţinere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE, D și DE.

13 dec. 2022, 15:46
Vești bune pentru toţi românii! Scade vârsta minimă pentru obținerea permiselor de conducere

Vești bune pentru transportatori! Parlamentul a votat un proiect de lege care prevede scăderea vârstei minime de obţinere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE, D și DE.

Citește și COD FISCAL 2022. Transportatorii se tem că noile prevederi îi vor băga în faliment

Vești bune pentru transportatori!

Președinta interimară a Senatului a transmis că legea vine în sprijinul combaterii deficitului de forţă de muncă al conducătorilor profesionişti din România.

”Veşti bune din Parlament pentru transportatori! Partidul Naţional Liberal are soluţia pentru combaterea deficitului de forţă de muncă al conducătorilor profesionişti din România. Am scăzut vârsta minimă de obţinere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE si D, DE. Legea a fost aprobată astăzi de către Parlament prin proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice”, a anunțat Alina Gorghiu.

Senatoarea a subliniat faptul  că ”Guvernul condus de PNL, ca iniţiator, şi-a propus să vină în ajutor cu o soluţie reală la actuala lipsă de pe piaţa de muncă a şoferilor profesionişti, răspunzând în acelaşi timp nevoilor urgente ale companiilor de transport rutier din România în conformitate şi cu cerinţele Uniunii Europene”.

”Atât preşedintele interimar al Senatului, cât şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Alexandru Alexe, au avut o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai transportatorilor din România susţinând adoptarea proiectului legislativ depus încă din anul 2020. De asemenea, şi solicitările Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri au avut un rol important pe parcursul adoptării proiectului prin consultările care au avut loc cu preşedintele Senatului”, a mai spus Alina Gorghiu.

Noua lege va permite reducerea vârstei minime de obţinere a unui permis de conducere pentru categoria C, CE, de la 21 de ani la 18 ani, respectiv de la 24 ani la 21 ani pentru categoriile D, DE, titularilor unui permis de conducere categoria B cu condiţia obţinerii unui „certificat de competenţă profesională” (CCP).

”Industria Transporturilor Rutiere din România traversează de mulţi ani o criză a conducătorilor auto profesionişti. Aceasta s-a acutizat şi pe fondul instabilităţii provocate de pandemia COVID, războiul din Ucraina, dar şi de începerea aplicării Pachetului de Mobilitate 1. România se află printre ţările cele mai afectate, deficitul estimat de şoferi profesionişti fiind de aproximativ 71.000 de posturi. Noile prevederi legislative sunt în conformitate cu legislaţia europeană prin care au fost stabilite dispoziţii derogatorii de la vârstele minime pentru respectivele categorii de vehicule prin DIRECTIVA (UE) 2018/645 a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 aprilie 2018. Până la 23 mai 2020, statele membre ale Uniunii Europene au avut obligaţia să pună în aplicare actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma directivei”, a mai spus senatoarea PNL.

Citește și Românii au ieșit la atac, după umilința „Schengen”. Se cere crearea unui „mini-Schengen” în Europa de sud-est