Vești bune pentru viitorii șoferi! Cine sunt românii care pot da de permis fără să facă școală de șoferi

Permisul de conducere va putea fi obținut de luna aceasta și fără absolvirea unei școli de șoferi. După ce Guvernul a modificat Codul Rutier, anumiți români pot da de permis fără să mai facă școală în acest sens.

16 aug. 2023, 21:23
Vești bune pentru viitorii șoferi! Cine sunt românii care pot da de permis fără să facă școală de șoferi
Cine sunt românii care pot da de permis fără să facă școală de șoferi

Cine sunt românii care pot da de permis fără să facă școală de șoferi. La propunerea Ministerului Afacerilor Interne, Codul Rutier a suferit pe data de 10 august trei modificări majore.

Citește și Poliția Rutieră a făcut ravagii în minivacanța de Sfânta Maria! Aproximativ 4.000 de șoferi au rămas fără permisul de conducere

Cine sunt românii care pot da de permis fără să facă școală de șoferi

Printre acestea se numără eliminarea obligativităţii absolvirii unei şcoli de şoferi pentru o anumită categorie de români.

„Începând de astăzi intră în vigoare propunerile MAI privind modificarea condițiilor de restituire a permisului de conducere reținut și a celor de dobândire a permisului de conducere românesc de către șoferii care dețin permise eliberate de alte state

În ședința de Guvern de joi, 10 august a.c., a fost adoptată Ordonanța nr. 29/2023 prin care se modifică Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, la propunerea specialiștilor Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, vor putea să se înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi, cum prevedea legislația până în prezent.

În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România.

Totodată, este instituită posibilitatea ca persoanele care nu au reședință sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, cu scopul de a-l înmatricula ulterior în altă țară. Până la aprobarea OG nr. 29/ 2023, acest lucru era permis doar cetățenilor care aveau reședința sau domiciliul în România.

O altă modificare importantă prevăzută de OG nr. 23/2023 este introducerea posibilității restituirii permisului de conducere – reținut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenței unor substanțe din categoria celor psihoactive, în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența din organism a substanțelor psihoactive. Până acum restituirea se putea face doar în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale”, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, românii care au obţinut permisul de conducere într-o altă ţară şi nu îl pot preschimba cu permisul românesc de conducere vor putea susţine examenul auto fără să fie obligaţi să facă şcoala de şoferi, aşa cum prevedea Codul Rutier până în prezent.

După această modificare legislativă, românii se pot înscrie la examen fără să fie nevoiţi să achite taxele aferente şi să piardă timp la cursurile unei şcoli de şoferi.

Mai mult, o altă schimbare importantă din Codul Rutier face referire la posibilitatea restituirii permisului de conducere pentru şoferii care demonstrează în baza testelor toxicologice de sânge că nu au consumat substanţe interzise, în cazul în care aparatele DrugTest ale Poliţiei Române îi depistează pozitiv la diverse substanţe interzise.

De asemenea, modificarea din lege vine în contextul în care multe dintre aparatele de depistare a şoferilor care s-au drogat au avut rezultate fals-pozitive, iar în urma testelor de sânge s-a dovedit acest lucru.

Până nu de mult, şoferii îşi primeau permisul de conducere doar după ce un procuror dispunea clasarea dosarului penal.

Citește și Preţ carburanţi 16 august 2023: Veşti proaste pentru şoferi, s-a înregistrat o nouă scumpire