Vești devastatoare pentru IPS Teodosie. Instanța a decis demolarea bisericii de pe cel mai important bulevard din Constanța

Tribunalul Constanța a hotărât că decizia din 2021, de a demola biserica construită ilegal pe bulevardul Tomis, este corectă și trebuie executată.

06 iul. 2023, 16:55
Vești devastatoare pentru IPS Teodosie. Instanța a decis demolarea bisericii de pe cel mai important bulevard din Constanța
Vești devastatoare pentru IPS Teodosie. Instanța a decis demolarea bisericii de pe cel mai important bulevard din Constanța

În data de 13 decembrie 2021, Tribunalul Constanța anunța că biserica „Izvorul Tămăduirii”, ridicată la marginea trotuarului de pe Bulevardul Tomis din Constanța, va trebui demolată în termen de 90 de zile. După acest moment au existat o serie de contestații, care s-au finalizat abia în data de 6 iulie 2023.

Citește și: EXCLUSIV | Marcel Ciolacu aruncă bomba! Motivul pentru care i-a cerut lui Olaf Scholz 4000 de soldați germani:„Singurul port important la Marea Neagră în acest moment a rămas portul Constanța”

Și acum Tribunalul Constanța a este de aceeași părere. A susținut că apelurile împotriva sentinţei civile nr. 585/25.01.2023 şi împotriva încheierii din 03.11.2022, pronunţate de Judecătoria Constanţa în dosarul nr. 14901/212/2022 sunt nefondate.

„Obligă apelanta reclamantă Parohia „Izvorul Tămăduirii” Constanţa şi apelanta pârâtă Arhiepiscopia Tomisului, în mod egal, la plata către intimatul Primarul Municipiului Constanţa a sumei de 1300 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocaţial. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 06.07.2023”, se arată în minuta ședinței.

Cu alte cuvinte, decizia luată de instanță în decembrie 2021, de demolare a bisericii construite ilegal, trebuie pusă în executare.

Termenul dat în 2021 nu a fost pus în aplicare, dat fiind că Arhiepiscopia Tomisului a cerut mai multe păsuiri pentru punerea în aplicare a sentinței. Ei au argumentat că aveau loc diverse sărbători: Postul Mare, apoi Paștele din anul 2022, Rusaliile și tot așa. În acest ritm sentința nu s-a executat, iar în cele din urmă, Arhiepiscopia a solicitat instanței să anuleze executarea silită, reușind astfel să obțină întreruperea executării până la o sentință definitivă.

Primarul Vergil Chițac și IPS Teodosie au dus o „luptă” prin intermediul scrisorilor deschise și a mesajelor, ajungându-se chiar și la blesteme și amenințări din partea episcopului.

„După o hotărâre judecătorească fără discernământ cum să hotărască o instanţă să dărâme o biserică? Ce e biserica? E locaşul lui Dumnezeu. Nu te temi de cuvântul lui Dumnezeu, care zice: de va strica cineva lucrul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe acel şi s-a dovedit că aşa este. Toţi care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice”, a declarat IPS Teodosie în cursul anului trecut.

În plus, arhiepiscopul Tomisului a mai lansat un val de acuze la adresa primarului și a city managerului.

„Să biruim pe Satana, să fugă Satana de la noi, de la toţi, şi de la domnul primar şi de la doamna city manager şi de la toţi consilierii care au hotărât anapoda“.

Constănțenii  sunt de părere că acea construcţie nu se poate numi biserică, în adevăratul sens al cuvântului, deoarece ar avea mai mult aspectul unui „garaj” sau „container”, fără a putea fi încadrată într-un stil arhitectonic ce caracterizează locaşurile de cult din România.

Chiar şi Patriarhia Română a recunoscut că „orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalţă şi amenajează decât într-un spaţiu riguros adecvat, adică potrivit şi demn de o asemenea nobilă alegere”.

BOR consideră că există raţiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice şi liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici. Primele dintre acestea sunt legalitatea şi necesitatea obiectivă a construirii ei.

Citește și: EXCLUSIV Ciutacu ia pulsul ministerelor într-o singură zi. Sorin Grindeanu: „În curând va fi inaugurat lotul 2 din A0 Nord, care face legatura dintre DN1 şi DN2. La anul se va circula pe autostradă de la Craiova la Constanţa”