Veşti excelente despre MICHAEL SCHUMACHER. Anunţul medicilor face înconjurul lumii

Starea de sănătate a fostului pilot de Formula 1 Michael Schumacher continuă să fie gravă, dar germanul poate respira singur, fără ajutorul aparatelor, a scris, vineri, cotidianul Gazzetta dello Sport, citat de presa italiană.

07 mart. 2014, 09:57
Veşti excelente despre MICHAEL SCHUMACHER. Anunţul medicilor face înconjurul lumii

Michael Schumacher este în continuare în comă în spitalul din Grenoble, la peste două luni de la accidentul suferit la schi în staţiunea franceză Meribel.

Potrivit sursei citate, Schumacher ar fi fost mutat într-o rezervă specială a spitalului, în care au acces foarte puţine persoane. Printre acestea, soţia sa Corinna şi cei doi copii Mick şi Gina Maria, dar şi prieteni săi de-o viaţă, preşedintele FIA, Jean Todt, şi fostul conducător al echipelor Ferrari şi Mercedes, Ross Brawn.

Gazzetta dello Sport a scris că Todt îi vorbeşte în limba engleză, ca pe vremea când cei doi lucrau împreună la Ferrari, în timp ce Brawn îi pune înregistrări ale comunicaţiior radio din curse, în încercarea de a stimula creierul germanului. Medicii spun că Schumacher trebuie să audă voci cunoscute, ce ar putea ajuta la trezirea din comă a septuplului campion mondial de Formula 1.

Cotidianul italian a mai notat că, uneori, în timp ce i se vorbeşte, lui Schumacher i se schimbă expresia feţei şi el chiar îşi mişcă mâinile.

Michael Schumacher, în vârstă de 45 de ani, a fost rănit grav într-un accident de schi, la 29 decembrie, în staţiunea franceză Meribel. Germanul, aflat în faza de revenire progresivă din comă, la spitalul din Grenoble, a fost operat până acum de două ori.

Michael Schumacher a avut câteva reacţii când a fost vizitat la spital, dar stare sa generală rămâne una critică. Neurologii care l-au operat pe Michael Schumacher au afirmat că au făcut tot posibilul pentru a elimina cheagurile de sânge de la nivelul cranian, însă unele dintre ele au rămas din cauza adâncimii lor. După ce medicii i-au stabilizat starea de sănătate a lui Michael Schumacher, aflat în comă de mai bine de 3 luni, germanului i-au fost reduse progresiv sedativele pentru a fi trezit. Agentul său, Sabine Kehm, a declarat recent că sportivul german se află încă în faza de trezire, care durează deja destul de mult, iar după cum arată lucrurile ar putea dura de asemenea o altă perioadă însemnată de timp. „Acest lucru nu este de bun augur”, a explicat doctorul Tipu Aziz, profesor de neurochirurgie de la Universitatea din Oxford, care nu face parte din echipa de medici care îl îngrijeşte pe fostul campion mondial de Formula 1.

Citeşte şi MICHAEL SCHUMACHER, detalii TULBURĂTOARE despre accident. A zburat 10 metri prin aer

„Faptul că el nu s-a trezit din comă până în acest moment arată că accidentarea sa a fost una extrem de gravă, iar o recuperare completă în cazul lui este din păcăte puţin probabilă”, a spus neurochirurgul Tipu Aziz pentru sursa citată. De asemenea, neurochirurgul mai afirmă că în mod obişnuit medicii încearcă la fiecare 2-3 zile să trezească un pacient care se află în comă. Totodată, el consideră că în acest moment doctorii care au grijă de Michael Schumacher încearcă des să îi scaneze creierul pentru a depista semne de activitate cerebrală. „Dacă nu ai semnale pozitive din partea pacientului, lucrurile pot deveni într-adevăr îngrijorătoare. Cu siguranţă medicii francezi încearcă să depisteze activitatea creierului prin scanări, însă acest lucru ar putea fi dificil de observat dacă încă i se administrează sedative”, a menţionat neurochirurgul Tipu Aziz. Circa 90 la sută din recuperările din comă se fac în termen de nouă până la 12 luni, aşadar încă suntem la început în cazul lui Michael Schumacher, este de părere un alt medic neurochirurg, Anthony Strong, din cadrul Kings College, Londra.

„Scanările RMN pot arăta orice deteriorare de nivel secundar în structura creierului”, a afirmat un alt medic citat de „The Telegraph”, Colin Shieff, neurochirurg la Spitalul Naţional de Neurologie şi Neurochirurgie din Londra, adăugând că Michael Schumacher s-ar putea confrunta cu dizabilităţi semnificative din cauza periodei lungi de timp în care se află în comă. Michael Schumacher este septuplu campion mondial la Formula 1, având în palmares 91 de Mari Premii câştigate în 307 curse. S-a retras din Formula 1 în anul 2012. 

Citeşte şi Veşti proaste pentru Michael Schumacher: „Are doar 50% şanse să NU rămână o LEGUMĂ”

Doctorul Anthony Strong, de la King’s College, din Londra, spune ca pacientii au sanse de recuperare tot mai mici cu cat perioada de coma se prelungeste.

„In jur de 90% din recuperare se face in primele 9-12 luni, asa ca este inca devreme sa ne pronuntam. Dar cu cat perioada in care un pacient se afla in coma este mai mare, cu atat sansele lui de recuperare sunt mai mici”, a spus medicul pentru presa britanica.