Vârsta de pensionare se schimbă. Două categorii de muncitori nu mai pot ieşi mai devreme la pensie

Publicat: Luni, 10 Iunie 2019 09:16 // Actualizat: Luni, 10 Iunie 2019 09:16 // Sursa: romaniatv.net

Activitățile care se derulează în unități de prospecțiuni geologice sau de exploatări în subteran nu pot fi încadrate la condiții de muncă deosebite. O decizie în acest sens a fost adoptată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Este vorba, potrivit precizărilor avocatnet.ro, despre Decizia ICCJ nr. 9/2019, document emis de Completul competent să judece recursul în interesul legii și publicat astăzi în Monitorul Oficial. “ICCJ admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și, în consecință, stabilește că (…) activitatea desfășurată în cadrul unităților de prospecțiuni geologice sau de exploatări în subteran nu poate fi considerată activitate desfășurată în «unitate minieră» și încadrată în condiții speciale de muncă”, se precizează în document.

Citeşte şi Veste bună pentru români! Se schimbă vârsta de pensionare: se va ieşi la pensie mai devreme

Ceea ce înseamnă că aceste persoane nu pot beneficia de facilitățile ce derivă din acestă încadrare, cea mai importantă dintre acestea fiind reducerea vârstei de pensionare. Motivul se regăsește în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conform căruia se pot retrage mai devreme din activitate doar "personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă".

În condițiile în care cei ce fac prospecțiuni geologice nu petrec jumătate din timpul de muncă în subteran, nu se poate considera că au condiții speciale de muncă.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8024
RON
25 Feb
noapte 1 °
zi 15 °
Ultimele joburi adaugate
24 H