Veşti proaste la început de 2024. Ce angajaţi rămân fără tichete cadou de Paşte şi Crăciun şi fără ajutor de înmormânare

Austeritatea începe să-şi arate colţii încă de la începutului anului, fie el şi unul electoral. Angajaţii riscă concedieri sau pierd sporuri sau alte bonusuri importante.

05 ian. 2024, 09:42
Veşti proaste la început de 2024. Ce angajaţi rămân fără tichete cadou de Paşte şi Crăciun şi fără ajutor de înmormânare

Angajații TCE Ploiești ar putea rămâne fără tichete cadou de Paște și Crăciun și fără ajutoare de înmormântare, iar tichetele de masă vor fi diminuate cu 50%, anunţă Observatorul Prahovean. De la 1 ianuarie 2024, salariații societății de transport în comun din Ploiești riscă să primească tichete de masă diminuate cu aproape 50%. Tot din 2024 există riscul ca angajații să nu mai primească tichete cadou de Paște și Crăciun și nici ajutoare de înmormântare.

Pensie de urmaş în 2024. Câți ani de căsătorie trebuie să aibă un cuplu pentru ca unul să ia pensie de urmaș

Angajații societăților comerciale nu mai beneficiază de ajutoare de înmormântare, ajutoare pentru naștere/căsătorie, ajutoare pentru dispozitive medicale, pentru boli grave sau incurabile sau de alte drepturi de natură salarială, conform Legii 296/2023.

La Ploiești, consilierii locali au aprobat, anul trecut, un memorandum prin care societățile aflate în subordinea CL, în speță TCE, SC Hale și Piețe, SGU Ploiești, RASP și Termo Ploiești, să nu fie vizate de o astfel de măsură. Momentan, însă, acest memorandum nu a fost aprobat.

Fără tichete cadou, dar şi cu vouchere de vacanţă în funcţie de buget

„Începând cu 1 ianuarie 2024, pentru că nu am primit nicio veste cu privire la propunerea de exceptarea TCE Ploiești de la aplicarea Legii 296/2023, memorandum care nu a fost aprobat de Guvern până la momentul actual, salariații societății vor fi afectați în sensul că valoarea tichetelor de masă aferente lunii ianuarie va fi diminuată cu aproximativ 50%/lună, respectiv de la 700 lei/lună la 350 de lei/lună, având în vedere că suma maximă alocată pe an/angajat este de 4160 de lei.

Noua lege a pensiilor aduce din 2024 schimbări și în acordarea ajutorului de înmormântare. Ce trebuie să știe românii

Tot odată, cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi acordate contractelor colective de muncă nu pot depași anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană.

Dacă nu va fi aprobat memorandumul, în 2024, nu vor mai fi acordate ajutoarele de înmormântare, dar nici tichetele cadou de Paște și de Crăciun, în cuantum de 300 de lei, sau cele acordate de 8 Martie și de 1 Iunie pentru copiii minori, care aveau o valoare de 100 de lei”, a precizat Nicolae Alexandri, directorul general al SC TCE Ploiești.

Alocaţii 2024. Când se plătesc alocaţiile majorate, anunţ de ultimă oră de la Ministerul Muncii

Cu privire la voucherele de vacanță acestea, conform prevederilor Legii 296/2023, nu pot depași anual, in perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană, a precizat Nicolae Alexandri, directorul general al TCE Ploiești, care a precizat că, în cazul aprobării memorandumului, vor putea fi acordate toate drepturile salariale prevăzute în contractul colectiv de muncă.