Vești proaste pentru conducătorii auto! Amenda care va ajunge la 10.000 de lei. Ce nu trebuie să mai facă șoferii români

Șoferii care vor conduce cu mașina fără RCA vor plăti amenzi de cinci ori mai mari! În același timp, asigurarea ar putea fi plătită și în rate sau suspendată la cererea proprietarului.

10 feb. 2024, 14:34
Vești proaste pentru conducătorii auto! Amenda care va ajunge la 10.000 de lei. Ce nu trebuie să mai facă șoferii români
Mare atenție, șoferi!

Șoferii care vor conduce cu mașina fără RCA vor plăti amenzi de cinci ori mai mari!

Citește și Schimbări la RCA: Se scumpesc polițele dacă conduci mașina soției/soțului fără declarație, cum vor fi recompensați șoferii „cuminți”

Aceste schimbări fac parte din propunerile pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a trimis în Parlament pentru aprobare.

Pentru a depista maşinile care circulă fără asigurare obligatorie, autorităţile vor să folosească şi camerele care controlează existenţa rovinietei.

Statisticile spun că mai mult de un sfert din cele 10 milioane de vehicule înmatriculate nu au RCA.

Astfel că, dacă sunt depistați, şoferii poti fi sanctionati cu amenda mai mare de 5 ori fata de cat este in prezent.

Mai exact, 10.000 de lei, în loc de 2.000, cât este acum, o diferență foarte mare.

Setul de propuneri trimis Parlamentului prevede că şoferii care nu folosesc maşina o perioadă lungă de timp pot să suspende asigurarea.

În acest caz, conducătorii auto vor fi obligaţi să scoată plăcuţele de înmatriculare şi să nu parcheze vehiculul pe domeniul public.

”Nu mi se pare ok deloc”

De asemenea, altă idee este conceptul ”RCA pentru șofer”, acolo unde trebuie declaraţi toţi cei care se urcă la volan, iar tariful va fi calculat în funcţie de profilul fiecăruia.

Astfel că, cine conduce maşina soţiei fără să fie trecut în declaraţie ar putea plăti amenzi mari şi poliţe mai scumpe.

„Nu mi se pare ok deloc, să ştiţi. Să fie doar unul trecut şi atât, nu toate persoanele”, a spus un șofer.

„Nu mi se pare ok. Dacă maşina e a familiei. Poate să o conducă oricine din familie. Dacă e totul plătit”, a spus un alt șofer.

Altă propunere dă posibilitatea şoferilor să plătească în rate poliţa RCA, unele companii au şi acum astfel de oferte, dar nu este o practică uzuală, potrivit Observator.ro.

„Statistic au fost destul de multe poliţe care s-au emis pe 2-4-6-12 rate şi după achitarea primei rate, asiguratul nu a mai răspuns solicitării brokerului sau asiguratorului de a plăti următoarele rate”, a spus Andrei Iordănescu, broker de asigurări.

Citește și Vești bune pentru viitorii șoferi! Cine sunt românii care pot da de permis fără să facă școală de șoferi