Vești proaste pentru conducătorii auto! S-a schimbat Codul Rutier. Ce riscă șoferii care vor fi descoperiți cu ITP-ul expirat

Nu sunt vești prea bune pentru șoferii români. Din 2024, conducătorii auto descoperiți cu ITP-ul expirat vor plăti mai mulți bani decât până acum.

27 dec. 2023, 09:14
Vești proaste pentru conducătorii auto! S-a schimbat Codul Rutier. Ce riscă șoferii care vor fi descoperiți cu ITP-ul expirat
Amenzi pentru șoferi

Începând cu anul 2024, șoferii care nu își refac valabilitatea inspecției tehnice periodice (ITP) vor avea parte de amenzi usturătoare. Sancțiunile încep de la 9.000 de lei.

Citește și Amenzi de 3.300 de lei pentru șoferi, chiar dacă și-au montat anvelopele de iarnă. Mare atenție la acest detaliu important

Amenzile vor fi ridicate doar dacă Guvernul renunță la plafonarea punctului de amendă.

Dacă un șofer este depistat conducând un autoturism fără ITP valabil, prima amendă poate varia între 9 și 20 de puncte-amendă.

A doua amendă se aplică în cazul în care conducerea unui vehicul cu înmatriculare suspendată, implicând 20 de puncte-amendă.

Amenzi de până la 13.200 de lei

Acest sistem de puncte-amendă presupune că, odată cu renunțarea la plafonare, amenzile acumulate pentru aceste două nereguli pot ajunge la sume substanțiale, potrivit News18.ro.

Astfel, în 2024, un șofer surprins cu ITP expirat ar putea fi sancționat cu amenzi care variază între 9.570 lei și 13.200 lei, depinzând de gravitatea încălcării.

Citește și Amenzi de până la 50.000 lei pentru șoferi. Vehiculele vor putea fi urmărite digital în timp real

Pe lângă sancțiunea contravențională se vor reține talonul și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculului.