Veşti proaste pentru elevi. Transportul gratuit către şcoli este imposibil de asigurat

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) vine cu veşti proaste pentru elevi, chiar la început de an şcolar. Transportul gratuit către şcoli este imposibil de asigurat de companiile de transport din cauza neclarităţii procedurii de decontare.
Romania TV
18 sept. 2020, 08:47
Veşti proaste pentru elevi. Transportul gratuit către şcoli este imposibil de asigurat

„Transportul gratuit al elevilor este imposibil de asigurat, deoarece nu există nici o garanţie în ceea ce priveşte decontarea sumelor aferente călătoriilor gratuite, către companiile de transport pasageri. De aceasta situaţie se fac vinovaţi atât cei ce au redactat în secret şi lipsit de transparenţă procedura de reglementare a decontarii, reglementata de HG nr. 435/2020 cât şi personajele ce au încercat să îşi atragă capital de imagine, pe acest subiect. Federaţia Operatorilor Români de Transport a transmis Ministerului Dezvoltării o adresă menită să genereze clarificarea următoarelor aspecte pe care nici elevii şi nici directorii unităţilor de învăţământ nu le cunosc”, potrivit comunicatului FORT.

Pe de o parte, organizaţia deplânge neclaritatea prevederilor Hotărârii de Guvern 435/2020, din care nu rezultă clar dacă adeverinţele elevilor emise de unităţile de învăţământ sunt corect întocmite pentru ca operatorii să îşi poată deconta pe baza acestora serviciile de transport efectuate către elevi.

„În procedura de reglementare a decontării, reglementată de HG nr. 435/2020, nu se prevede faptul că adeverinţa emisă de unitatea de invătământ pentru elevi, trebuie să ateste faptul că aceştia nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu pentru a beneficia de transport gratuit. Adeverinta emisă elevului trebuie să ateste faptul ca elevul nu poate fi şcolarizat în localitatea de domiciliu, conform dispozit iilor art. 84 alin. (3) din Lg. nr. 1/2011, iar nu doar ‘calitatea de elev înmatriculat la unitatea de învăţămât’, asa cum greşit se prevede la art. 6 din HG nr. 435/2020. Prin urmare, trebuie clarificat daca operatorul de transport poate refuza transportul gratuit al elevilor în cazul în care adeverinţa emisă de unitatea de învăţământ nu atestă calitatea specială a acestora”, se precizează în comunicatul FORT.

De asemenea, organizaţia transportatorilor arată că prevederile legale nu menţionează clar dacă Consiliile Judeţene vor decide decontarea cheltuielilor operatorilor de transport pe baza prezenţei la cursuri a elevilor în loc să ia în considerare numărul de călătorii efectuate de elevi cu operatorii de transport.

„Din interpretarea dispozitiilor art. 8, art. 9 si art. 10 alin. (3) din HG nr. 435/2020, consiliile judeţene efectuează plata către operatorii de transport pe baza situaţiilor transmise de unitatea de învăţământ, potrivit art. 8, şi a facturii primite de la operator. Prin urmare, decontarea sumelor se va face nu doar în baza facturii transmise de către operatorii de transport ci şi în funcţie de prezenţa la cursuri a elevilor, ceea ce contravine dispoziţiilor 84 alin. (3) ind. 5 din Lg. nr. 1/2011. În acest context, având în vedere necorelarea textelor de lege, trebuie lămurit dacă decontările se vor putea face în funcţie de numărul de călătorii gratuite efectuate de către elevi, atât timp cât art. 84 alin. (3) ind. 5 din Lg. nr. 1/2011 nu impune nici o condiţie în privinţa decontării cheltuielilor efectuate cu transportul elevilor”, conform comunicatului Federaţiei Operatorilor Români de Transport.

FORT mai atrage atenţia Guvernului că prevederile HG 435/2020 nu impun unităţilor de învăţământ obligativitatea de a plăti facturile emise de operatorii de transport.

„Alin. (1) al art. 10 din HG nr. 435/2020 se referă la faptul că operatorul de transport transmite spre decontare o factură ‘în cuantum de 50% din suma de plată pentru fiecare unitate de învăţământ’ şi o ‘factură în cuantum de 50% pentru consiliul judeţean’, însa la alin. (3) se prevede faptul că doar consiliul judeţean este obligat să efectueze plata către operatorii de transport. În cuprinsul cap. II din HG nr. 435/2020 nu există nicio referire la faptul că unităţile de învăţământ vor efectua plata facturilor şi nici termenul în care se va face decontarea. Alin. (3) al art. 10 se referă doar la decontarea facturii transmise consiliului judeţean, însă nu se prevede ce se întâmplă cu decontarea în cazul facturilor emise şi transmise unităţilor de învăţământ. În acest context, apare întrebarea: dacă un operator emite bilet sau abonament unui elev (conform art. 7 din HG nr. 435/2020) şi îl transportă o lună de zile la şcoală, la finalul lunii va emite o factură către unitatea de învăţământ (pentru decontarea a 50% din valoarea transportului) şi încă o factură către CJ (pentru restul de 50%)? În ambele cazuri este nevoie (sau nu) de încheierea unui contract de prestări servicii (cu unitatea de învăţământ şi CJ) pentru a putea emite facturile respective? La aceste întrebări, se pare că nimeni din Guvern nu are răspuns”, se încheie comunicatul remis de Federaţia Operatorilor Români de Transport.

Citeşte şi Autobuze şcolare pentru elevii de gimnaziu din şase şcoli din sectoarele 1, 3 şi 6. Traseele pe care circulă

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Ion Țiriac, cadou fabulos pentru Kira Hagi! A aparținut Ducesei de Kent
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă! Va fi trimis în judecată. Decizie pentru fostul candidat la alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Obligatoriu pentru toți stăpânii de animale din România. Ce trebuie să facă în zilele caniculare, legea este clară
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
Spectacol și doliu la Phenian. Kim Jong Un, omagiu pentru soldații nord-coreeni căzuți pe frontul din Ucraina. Cum a apărut la televiziune
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Primul vampir nu a fost în România, Serbia susține că l-a avut pe predecesorul lui Dracula
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Victor, un elev din București, a luat 8.70 la Istorie Ce notă finală a obținut după ce a făcut contestație: 'Am plâns'
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Călin Georgescu ia măsuri. Anunțul serii făcut de fostul candidat. Am demarat acțiuni legale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor