Vești proaste pentru români! Care sunt alimentele care se vor scumpi, după ce Guvernul adoptă măsurile fiscale

În timp ce românii fac față din ce în ce mai greu creșterii prețurilor, mai multe alimente urmează să se scumpească, după ce Guvernul adoptă măsurile fiscal bugetare.

20 sept. 2023, 10:23
Vești proaste pentru români! Care sunt alimentele care se vor scumpi, după ce Guvernul adoptă măsurile fiscale
Care sunt alimentele care se vor scumpi, după ce Guvernul adoptă măsurile fiscale

Care sunt alimentele care se vor scumpi, după ce Guvernul adoptă măsurile fiscale. Reprezentanții Executivului au publicat marți proiectul privind creșterea taxelor, iar multe dintre ele vizează creșteri considerabile de prețuri pentru produse puse adesea în coșul zilnic de către români.

Citește și Vești bune pentru gurmanzi! Care sunt alimentele pe care le poți mânca chiar și pe timpul nopții fără să pui niciun gram în plus

Care sunt alimentele care se vor scumpi, după ce Guvernul adoptă măsurile fiscale

Acest document prevede mai multe creșteri de TVA, dar și mai multe accize, iar statul îi va taxa și pe românii cu averi și proprietăți scumpe.

Astfel, românii vor plăti în plus pentru alimentele și băuturile cu o concentrație mare de zahăr, după ce TVA-ul va crește de la 9% la 19%.

Mai mult, pentru băuturile nealcoolice îndulcite românii vor plăti mai mult deoarece este suplimentată acciza.

Printre țintele măsurilor Guvernului sunt și produse tradiționale, BIO și montane, considerate a fi de înaltă calitate.

Astfel, românii vor scoate din buzunar mai mulți bani pentru dulcețuri sau brânzeturi. De exemplu, pentru o bucată de brânză care costa, până acum, 30 de lei, vom plăti 31 de lei și asta pentru că TVA-ul crește de la 5% la 9%.

De asemenea, românii vor plăti mai mult și pentru apartamentele care costă mai puțin de 120000 de euro. Pentru ele, TVA-ul crește cu patru puncte procentuale. De la 5% la 9%.

Dacă până în acest moment pentru un apartament românii plăteau un preț de 94500 de euro, românii vor scoate din buzunar peste 98100 de euro după creșterea de TVA. Se observă astfel o majorare de 3600 de euro.

Cu toate acestea, vin și vești bune pentru români!

”Cei care au făcut un antecontract sau îl fac până la sfârșitul acestui an, au plătit un avans sau îl plătesc până la sfârșitul anului, beneficiază în continuare de TVA de 5%”, a explicat Irina Chițu, director FinZoom.

”Creșterile de taxe se vor întoarce ca un boomerang împotriva statului, iar efectele se vor vedea într-o scădere economică care a început deja, cu efecte pe măsură. Falimente în lanț, pierderi de locuri de muncă și încasări mai mici din economie”, a explicat și analistul economic Adrian Negrescu, la Antena 3 CNN. 

Experții în economie spun că pe lângă efectele noilor măsuri, vor apărea și cele indirecte, legate de creșterile de prețuri la carburanți.

”Un plus de încă patru-cinci procente, pentru următoarele 30 de zile, în ceea ce privește motorina”, a spus Claudiu Cazacu, expert în energie.

Citește și Chef Florin Dumitrescu a spus ce are în frigider. Cele mai surprinzătoare alimente! VIDEO