Vești proaste pentru români! Ce beneficiu pierd cei care nu stau la adresa din buletin

Românii cu venituri mici vor beneficia de un ajutor de stat în valoare de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie electrică. Însă cei care nu stau la adresa din buletin vor pierde acest ajutor.

23 ian. 2023, 10:01
Vești proaste pentru români! Ce beneficiu pierd cei care nu stau la adresa din buletin
Ce beneficiu pierd cei care nu stau la adresa din buletin

Ce beneficiu pierd cei care nu stau la adresa din buletin. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat un ghid în care sunt trecute cele mai importante informații cu privire la cardurile de energie electrică pe care le vor primii românii cu venituri mici.

Citește și Noi tarife la energie electrică de la 1 ianuarie 2023. Cine va mai beneficia de preț plafonat

Ce beneficiu pierd cei care nu stau la adresa din buletin

Cu ajutorul acestor carduri în valoare de 1.400 de lei, românii își vor putea plăti facturile la energie electrică, indiferent dacă vorbim de cele curente sau de cele restante.

Oficialii din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene au anunțat că banii vor fi acordați în două tranșe de câte 700 de lei.  Prima tranșă va fi virată în martie, iar cea de a doua în septembrie. Mai mult, românii care folosesc lemne de foc pentru acest sezon rece vor putea încasa sumele în numerar de la oficiile poștale.

Cardurile de energie electrică vor ajunge la beneficiari în luna februarie prin Poșta Română, cu confirmare de primire.

Potrivit ghidului MIPE, românii care vor beneficia de acest ajutor pentru facturile la energie sunt:

  • pensionarii de peste 60 de ani care au un venit de sub 2.000 de lei pe lună
  • pensionarii de invaliditate care au un venit de sub 2.000 de lei pe lună
  • persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu care au un venit sub 2.000 de lei pe lună
  • familiile cu alocație de susținere
  • familiile sau persoanele cu ajutor social

Ministrul MIPE, Marcel Boloș, a anunțat că plățile pentru prima tranșă vor fi efectuate de la 1 martie. Mai mult, aceste sume nu pot fi preschimbate și nici nu pot fi folosite pentru plățile prin mandat poștal pentru altceva decât pentru plata facturilor la energie.

De asemenea, ghidul indică că banii nu pot fi retrași de pe aceste carduri, iar vânzarea sau donarea lor este interzisă. Cei care fac acest lucru riscă amenzi de până la 60.000 de lei.

Pentru efectuarea plăților la energie românii au nevoie de cardul de energie, actul de identitate și factura sau orice alt document justificativ precum și înștiințarea de plată sau certificatul de validare a datoriei.

Dacă beneficiarul are un alt domiciliu față de cel trecut pe cardul de energie, acesta trebuie să prezinte contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat alături de o declarație pe propria răspundere a beneficiarului. Foarte important de menționat este faptul că din declarația respectivă trebuie să reiasă că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

Declarația pe propria răspundere este necesară pentru acei beneficiari ca se află în situația în care nu se poate stabili câți oameni stau la același punct de consum, având în vedere că sunt situații în care beneficiarii nu au nomenclatorul stradal trecut în cartea de identitate, transmit reprezentanții MIPE.

Astfel, beneficiarii trebuie să completeze în declarația pe propria răspundere concret, câți oameni locuiesc la acel punct de consum.

Citește și Cine sunt românii care nu vor beneficia automat de preţuri plafonate la energie electrică de la 1 ianuarie