Veşti proaste pentru români. Energia electrică s-a scumpit de patru ori faţă de anul trecut

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM a crescut de peste patru ori faţă de preţul de anul trecut, arată un raport postat pe site-ul operatorului bursier.

03 oct. 2022, 20:37
Veşti proaste pentru români. Energia electrică s-a scumpit de patru ori faţă de anul trecut
Energia electrică s-a scumpit de patru ori faţă de anul trecut

Veşti proaste pentru români. Energia electrică pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 2.400 lei pe MWh în luna august 2022, valoare de peste patru ori mai mare decât preţul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 554 lei pe MWh, confor raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.

Energia electrică, de patru ori mai scumpă decât anul trecut

Citeşte şi Cât curent consumă un router Wi-fi. Suma pe care o scoţi din buzunar în fiecare lună

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 5,3 miliarde de lei, în august, în creştere cu 416% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a crescut cu 20%, până la 2.221.507 MWh, arată datele operatorului bursier consultate de Agerpres.

Cota de piaţă a PZU a fost de 39% în august, faţă de 51% anul trecut. Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 336 de participanţi, dintre care activi au fost 220. Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

În septembrie 2022, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost de 1.854 de lei/MWh. Prețul a scăzut astfel semnificativ față de nivelul din august 2022 (2.400 de lei/MWh), lună în care au fost înregistrate noi maxime istorice, și se apropie de nivelul lunii precedente – în iulie 2022 prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.813 lei/MWh.

Față de luna trecută, prețul spot a înregistrat, după mai multe luni consecutive de creștere, o scădere de 22,7%. Comparativ cu prețul înregistrat în urmă cu un an, cel de acum este de circa trei ori mai mare – în septembrie 2021, media prețului spot a fost de doar 662 de lei/MWh. Luna trecută însă, cei 2.400 de lei/MWh însemnau o creștere de peste patru ori a prețului comparativ cu august 2021, potrivit infofinanciar.ro. 

Tranzacționarea Spot implică cumpărarea sau vânzarea directă a instrumentelor financiare și a activelor, cum ar fi valută, acțiuni sau obligațiuni. Livrarea activului este adesea imediată. Tranzacționarea Spot are loc pe piețele Spot, care sunt fie pe bursiere, fie direct între traderi. Piețele Spot sunt de asemenea denumite „piețe fizice” sau „piețe de numerar”, deoarece tranzacțiile sunt schimbate pentru activ în mod efectiv imediat.

Citeşte şi România are cel mai scump gaz de import din istoria țării. Alimentarea pentru iarna aceasta s-a făcut cu un preț mai mare decât în anii trecuți