Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă critică OUG pe energie: „Nimic despre plafonare în Monitorul Oficial”

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri, în şedinţa de Guvern în care se adoptă modificările la Ordonanţa pe Energie, că Guvernul va menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi vor asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei. În plus, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kw vor beneficia de asemenea de acelaşi preţ de 1,3 lei, cu specificaţia că diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kw, vor plăti primii 255 de kw la valoarea de 0,80 lei.

15 nov. 2022, 07:49
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă critică OUG pe energie: „Nimic despre plafonare în Monitorul Oficial”

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a declarat luni în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre deciziile luate de Guvern privind piaţa energiei, că se aştepta din partea Guvernului la un dialog mult mai clar, mai deschis. Din păcate, în textul din Monitorul Oficial vedem că nu există nimic care să vorbească despre plafonarea la consumatorul final, a mai spus el.

”Mă aşteptam să avem un dialog mult mai clar, mai deschis şi să urmărim ce se pregăteşte pe piaţa de energie. Din păcate, în textul din Monitorul Oficial vedem că nu există nimic care să vorbească despre plafonarea la consumatorul final, există această discuţie despre mecanismul pentru o piaţă centralizată, reglementară pentru o parte din producătorii de energie electrică, dar rămâne ca în Parlament să se discute problema plafonării”, a spus Chisăliţă.

Carnea de porc devine un lux pentru români. Prețurile sar în aer la mai puțin de o lună și jumătate înaintea Crăciunului
El a continuat: ”Cred că meritam ca si consumatori să avem această explicaţie, prima fază reglementăm şi în faza a doua în Parlament, peste o lună, două luni, facem şi plafonarea, să nu spunem că ne culcăm cu ideea plafonării şi ne trezim dimineaţă şi preţul nu mai este plafonat, sau cel puţin deocamdată”.

”Există foarte multe rezerve vizavi de funcţionalitatea acestui mecanism, deocamdată încercăm să fim optimişti să vedem partea plină a paharului”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că susţine ca mai multe categorii, printre care familiile cu mai mult de trei copii, bisericile şi serviciile publice, să beneficieze de preţ compensat la energie, menţionând că sunt pregătite amendamente în acest sens la ordonanţa pe energie aflată în dezbaterea Parlamentului.

„Este foarte limpede că tot ceea ce am discutat şi am stabilit prin ordonanţă, ultima ordonanţă se va aplica. Este o ordonanţă pe care am gândit-o astfel încât să venim în sprijinul românilor şi a economiei, iar chestiunile care mai erau de amendat în Parlament sunt cele prin care vom regla acele chestiuni cu serviciile publice, astfel încât să poată să beneficieze de preţul stabilit de un leu.(…) Familiile monoparentale sau cele care au mai mult de trei copii, bisericile, societăţile de apă canal, cele care asigură utilităţile publice. Acestea sunt (categoriile care vor beneficia de preţ plafonat la energie – n.r.). Nu am discutat despre aeroporturi”, a afirmat Ciucă, la Parlament.

Se dau 500 de lei /familie gratis de la Guvern, ajutor pentru curent, gaze, căldură, lemne. Banii intră pe card în ianuarie
El a spus că aceste amendamente urmează să fie discutate. Referitor la problema plăţii facturilor pe baza consumului de anul trecut, premierul a spus: „Ultima discuţie pe care am avut-o în coaliţie a fost să raportăm la anul 2022, pentru că au fost probleme legate de modul în care s-a desfăşurat activitatea pe timpul pandemiei”.

„A fost o discuţie tehnică de acest fel, urma ca pe propunerile pe care le aduc cei de la ANRE să luăm o decizie. Decizia nu este la Guvern, este în Parlament”, a adăugat Ciucă. Despre reglementarea preţului la energie pentru doi ani, premierul a precizat că este o decizie convenită în coaliţie.

„Este o decizie pe care am convenit-o cu toţii, să avem asigurată această predicţie pentru doi ani de zile”, a adăugat premierul.

Întrebat în legătură cu plata facturilor emise cu întârziere, dacă va exista posibilitatea eşalonării plăţilor pentru consumatori, Ciucă a spus că a solicitat ca sumele să fie eşalonate.

Nicolae Ciucă, veste importantă pentru românii vulnerabili: „Cei 50 de euro o dată la două luni se vor acorda şi anul viitor”
„Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită, să transmită facturile la timp, este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după cinci luni sau şase luni şi să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eşalonată, astfel încât cetăţenii să poată să îşi plătească factura”, a afirmat premierul.

Guvernul a adoptat vineri o ordonanţă de urgenţă privind Mecanismul de achiziţie centralizată a energiei care va asigura compensarea preţurilor la energie în continuare şi competitivitatea economiei româneşti, a anunţat vineri secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

Acesta a precizat, întrebat de ce nu s-a adoptat prin această ordonanţă şi preţul de 1,3 de lei pentru toţi românii care consumă peste 255 de kWh pe lună, că în legea de adoptare a Ordonanţei 119, aflată în Parlament, vor fi cuprinse toate categoriile de preţuri.

Ordonanţa de urgenţă 119/2022 a fost adoptată cu amendamente de Senat şi se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.