Veşti proaste pentru românii cu credite. BNR a majorat dobânda cheie până la 3,75%

BNR a decis majorarea majorarea dobanzii de politică monetară la 3,75%, de la 3%. În şedinţa precedentă care a avut loc în aprilie, dobânda a crescut cu 0,5 pp, de la 2,5%.

10 mai 2022, 15:27
Veşti proaste pentru românii cu credite. BNR a majorat dobânda cheie până la 3,75%

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), întrunit în ședința de astăzi, 10 mai 2022, a hotărât următoarele:

– majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022;

– majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la sută pe an, de la 4,00 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75 la sută, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022;

– păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;

– menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit, potrivit Economica.net.

”Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, precum și stimularea economisirii prin creșterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile. BNR monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional și utilizează instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu…”, anunță Banca Națională.

Citeşte şi: Topul celor mai mari salarii din România. Cu ce se ocupă cel mai bine plătit român