Veşti proaste pentru românii cu credite în lei. Indicele ROBOR la 3 luni se apropie de 5%. Cu cât cresc ratele

După scumpirile din ultima perioadă, românii mai primesc o lovitură. Indicele ROBOR la 3 luni în funcţie de care se calculează dobânda la creditele ipotecare continuă să crească şi se apropie de pragul psihologic de 5%.

27 apr. 2022, 12:56
Veşti proaste pentru românii cu credite în lei. Indicele ROBOR la 3 luni se apropie de 5%. Cu cât cresc ratele

ROBOR  la trei luni a crescut la 4,79%, faţă de 4,76%, nivelul din şedinţa precedentă, și a ajuns la cea mai ridicată valoare din 9 aprilie 2013 şi până acum, potrivit Economica.net.

ROBOR la şase luni a crescut la 4,95%, faţă de 4,92%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mare valoare din 30 aprilie 2013 şi până acum.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Citeşte şi: Rata la creditele ipotecare va crește cu încă 200 de lei pe lună, anunță economiștii. Indicele ROBOR va ajunge la 6%

Până acum majorarea indicelui ROBOR la trei şi şase luni a dus, în medie, la majorarea ratei lunare la un credit ipotecar în lei cu 300 de lei pe lună. Așadar, în perioada următoare, mai aşteptăm nişte majorări lunare de circa 200 de lei, mai scrie economica.net.

Citeşte şi: Salariul minim european. Cât ar urma să primească angajaţii din România dacă directiva UE va deveni lege

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Banca Națională a României a majorat, pe 5 aprilie 2022, dobânda de politică monetară cu 0,5%, până la 3%. BNR arată, astfel, că este dispusă să își folosească toate armele în lupta cu inflația, în condițiile în care majorarea este dublă față de pașii făcuți anterior, când banca centrală a crescut dobânda cu câte 0,25%. Până la final de an, anticipează analiștii, BNR va mai face astfel de pași, fiind foarte probabil ca dobânda să se ducă și peste 4,5%, în contextul inflamării inflației, mai ales pe fondul creșterii prețurilor pentru energie și combustibili.