Vești proaste pentru șoferi! Scumpirea rovinietelor nu poate fi evitată. Sorin Grindeanu: ”Avem nişte borne pe care trebuie să le îndeplinim în PNRR”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri că scumpirea rovinietelor nu poate fi evitată deoarece este asumată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

23 mai 2023, 19:01
Vești proaste pentru șoferi! Scumpirea rovinietelor nu poate fi evitată. Sorin Grindeanu: ”Avem nişte borne pe care trebuie să le îndeplinim în PNRR”
Vești proaste pentru șoferi! Scumpirea rovinietelor nu poate fi evitată.

Vești proaste pentru șoferi! Scumpirea rovinietelor nu poate fi evitată. Ministrul Sorin Grindeanu a subliniat că Guvernul are niște borne pe care trebuie să le îndeplinească în PNRR.

Citește și Sorin Grindeanu: „A fost desemnat constructorul ultimului din cele 13 loturi ale autostrăzii A7”

Vești proaste pentru șoferi! Scumpirea rovinietelor nu poate fi evitată

„Avem nişte borne pe care trebuie să le îndeplinim în PNRR, că despre asta este vorba, e o lege, care spune de o anumită taxare la kilometru, aşa cum se întâmplă în toată Europa, mai puţin în România. Aceste lucruri se vor întâmpla în viitor, atunci toată această reţea pe care încet, încet, începem să o construim în România şi anume reţeaua de infrastructură rutieră va fi una viabilă. Atâta timp cât avem o bornă în PNRR, la fel cum sunt şi alte borne şi dorim să atragem acei bani despre care vorbim, cred că trebuie să îndeplinim toate aceste ţinte pe care statul român şi le-a asumat”, a declarat Sorin Grindeanu.

Mai mult, ministrul Transporturilor a precizat că unele lucruri care au fost incluse în PNRR sunt împotriva statului român.

„Nu putem să negociem cu Comisia Europeană, pentru că unele lucruri trecute în PNRR – şi nu mă feresc să spun şi nu sunt puţine, de nişte domni care au fost, aşa, câteva luni la guvernare – sunt parcă făcute împotriva statului român. Asta este un adevăr”, a mai spus Grindeanu.

Sorin Grindeanu despre situația Ministerului Transporturilor, după rotativă

Sorin Grindeanu a declarat că Ministerul Transporturilor va cere bani la prima rectificare bugetară din acest an, care urmează să aibă loc în vară, pentru a putea cofinanţa şi a asigura continuitatea proiectelor pe care le-a demarat.

Ministrul Sorin Grindeanu a subliniat că indiferent de cine va conduce acest minister după rotativa guvernamentală trebuie să ceară bani în plus la rectificare, pentru proiecte.

„Ministerul Transportului, indiferent de cine îl va conduce, va trebui să solicite sume suplimentare, care vor merge ţintit spre cofinanţări la proiectele pe care dumneavoastră deja le ştiţi. (…) Prin buget, iniţial aveam prevăzute sume, de exemplu, pe zona rutieră, de vreo 3 miliarde, dar nu cred că vor ajunge la ritmul la care se lucrează pe A7. Probabil că vom avea luni în perioada următoare în care în fiecare lună se va veni cu facturi de un miliard, ceea ce va duce la vreo 3-4 miliarde, spun eu, care sunt absolut necesare în a merge în plus sau a veni în plus la rectificări pe zona de investiţii”, a declarat Sorin Grindeanu la conferinţa „Better Connected through Connecting Europe Facility.

Totodată, ministrul a dat asigurări că echipa de la Fonduri Europene, MTI, a pus la punct mecanismul care să asigure acest flux al investiţiilor,

„Asta înseamnă ca noi, la Ministerul Transporturilor, colegii de la Fonduri, cei care gestionează şi toată echipa vor trebui să asigure acel flux pe care sunt convins că l-au pus la punct şi facturile şi tot ceea ce înseamnă investiţiile să fie plătite rapid, fiindcă altfel vom ajunge la blocaj. Nu e cazul. Au pus la punct colegii tot acest mecanism”, a mai transmis șeful de la Transporturi.

Chiar dacă în aceste momente, sunt dezbateri intense între PNL și PSD pentru preluarea portofoliului Ministerului Transporturilor, liderul  PSD, Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că vrea ca Sorin Grindeanu să rămână în viitorul Guvern, la Ministerul Transporturilor.

”Eu îmi doresc foarte mult să rămână domnul Sorin Grindeanu, nu neapărat portofoliul. Dacă vă uitaţi pe cifre, am prezentat şi astăzi (..) sunt cu adevărat impresionante. (…) Nu sunt adeptul ca să stricăm ceva ce funcţionează (…) Mi-aş dori această nouă abordare politică, ca cei mai buni oameni pe care îi are fiecare partid din această coaliţie să vină în viitorul Guvern. România are nevoie de aceşti oameni” a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și Șantierul lui Umbrărescu, încetinit chiar de autoritățile care întârzie exproprierile. Ce spune Grindeanu despre zvonurile privind vânzarea companiilor