Veşti proaste pentru transportatorii români. UE îi obligă pe şoferi să se întoarcă în România mai des. De când se aplică noile reguli

Schimbări radicale vor avea loc în domeniul transportului rutier în Uniunea Europeană, iar firmele româneşti vor fi vizate şi ele de aceste modificări. Companiile de transport vor fi obligate să se asigure că vehiculele folosite pentru transportul internaţional se vor întoarce în România în cel mult opt săptămâni de la plecare.

RomaniaTV.net
13 aug. 2020, 10:22
Veşti proaste pentru transportatorii români. UE îi obligă pe şoferi să se întoarcă în România mai des. De când se aplică noile reguli

Regulamentul Uniunii Europene (UE) nr. 1055/2020 se va aplica din februarie 2022 şi va modifica o serie de acte normative europene în domeniul transportului rutier, printre care și Reg. nr. 1071/2009, conform Avocatnet.ro.

Firmele româneşti care fac atât transport de marfă, cât şi transport de persoane vor fi obligate să se asigure că autocarele şi camioanele folosite pentru transportul internaţional se vor întoarce în România în cel mult opt săptămâni de la plecare.

Nu va fi obligatoriu ca vehiculul să se întoarcă exact în același punct de plecare, ci se va putea întoarce la orice punct de lucru („centru operațional”, conform formulării din Regulament), atât timp cât va fi vorba de un loc din România, notează sursa citată.

De ce sunt impuse noile reguli pentru firmele care fac transport internaţional

Autorităţile europene vor institui această obligaţie pentru a fi evitată folosirea unor societăți de tip „cutie poștală”, care nu desfășoară activități propriu-zise în statul în care este înregistrată, pentru coordonarea activității de transport. De asemenea, se dorește evitarea cabotajului sistematic, adică practica de a asigura transportul între două puncte din acelaşi stat de către un transportator din altă ţară.

Reîntoarcerea obligatorie în România va fi un motiv în plus pentru asigurarea întreţinerii tehnice a vehiculelor folosite pentru transport. 

Regulamentul european face referire şi la respectarea drepturilor șoferilor de a se întoarce acasă cel puțin o dată la patru săptămâni.

Modificările fac parte dintr-un pachet mai larg de măsuri ce includ atât schimbări în privința desfășurării activității propriu-zise de transport, cât și modificări specifice ce țin de tratamentul angajaților.

Regulamentul european nr. 1055/2020 se va aplica din 21 februarie 2022 şi nu va necesita transpunerea în legislaţia României pentru că are aplicabilitate directă.

Val de CONTROALE în Portul Constanţa, după explozia din Beirut. Zeci de TONE de azotat de amoniu, depozitate lângă oraş