Finlanda va depune oficial cerere de aderare la NATO. Bogdan Aurescu: „România este gata să sprijine un proces rapid de aderare”

Finlanda va depune oficial cerere de aderare la NATO. Şeful statului finlandez şi un consiliu guvernamental „au decis împreună că Finlanda va cere să devină membră a NATO”, a declarat preşedintele președintele Finlandei, Sauli Niinisto.

15 mai 2022, 14:57
Finlanda va depune oficial cerere de aderare la NATO. Bogdan Aurescu: „România este gata să sprijine un proces rapid de aderare”

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a anunțat că țara sa va depune oficial cerere de aderare la NATO. Şeful statului finlandez şi un consiliu guvernamental „au decis împreună că Finlanda va cere să devină membră a NATO”, a declarat preşedintele Niinisto.

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a declarat preşedintele Sauli Niinisto duminică, în timpul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Rusia, acuzată că a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului Azovtal după ce Ucraina a câştigat Eurovision

Parlamentul finlandez urmează să examineze luni proiectul de aderare, cu un vot prevăzut să aibă loc apoi, potrivit preşedintelui camerei.

Cu susţinerea declarată sâmbătă de Partidul Social-Democrat al premierului Sanna Marin, acest vot ar urma să se traducă printr-un sprijin ferm din partea celor 200 de parlamentari finlandezi.

Citeşte şi: VIDEO Cum arată Harkov după ce a fost eliberat de sub ocupaţia Rusiei. Centrul istoric al oraşului este distrus

„Sperăm că Parlamentul va confirma decizia ca Finlanda să-şi depună candidatura de aderare în timpul zilelor următoare. Ea va fi bazată pe un mandat clar”, a afirmat Sanna Marin.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat sâmbătă, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele NATO, că România va sprijini un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei la alianța nord-atlantică.

Ministrul Bogdan Aurescu „a subliniat că aderarea celor două state va duce la o Alianță mai puternică, manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă și de apărare consolidată. Șeful diplomației române a apreciat nivelul înalt de sprijin public la acest moment pentru aderarea la Alianță în cele două state și a arătat că România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei”.