Veşti sumbre de la Bruxelles. Comisia Europeană se pregătește pentru întreruperi de curent în ţările UE, în timpul iernii

Comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, a avertizat că Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu pene de curent în această iarnă.

04 oct. 2022, 14:30
Veşti sumbre de la Bruxelles. Comisia Europeană se pregătește pentru întreruperi de curent în ţările UE, în timpul iernii

Lenarcic nu a exclus ca țările UE să aibă nevoie de ajutor din cauza crizei energetice. Potrivit acestuia, Comisia Europeană are în vedere două scenarii diferite.

În primul rând, unul sau un număr mic de state membre pot fi afectate de un „incident minor, cum ar fi o întrerupere de curent. În acest caz, alte țări UE pot sprijini și furniza generatoare de energie electrică, așa cum este cazul atunci când răspund la dezastre naturale.

În al doilea rând, o întrerupere de curent ar putea avea loc într-un număr mare de țări, caz în care rezerva strategică a UE ar fi folosită pentru a răspunde situaţiei.

Citeşte şi Furnizorii de energie amenință cu măsuri extreme dacă nu primesc banii de la stat aferenți plafonării prețului. Unii consumatori ar putea fi deconectaţi

Lenarcic a spus că măsurile UE vor fi luate rapid în cazul unei situații de urgență, citând exemple din ultimii ani, când generatoare și combustibil au fost livrate Sloveniei în aceeași zi în care sistemul electric al țării a fost deteriorat de o furtună de zăpadă. De asemenea, sprijinul UE a venit imediat după cutremurul din Croația din 2020, scrie Politico.

El a spus că UE în ansamblu se pregătește pentru o iarnă de criză. Comisarul european a explicat că, după experiența pandemiei de coronavirus, Bruxelles-ul încearcă să „anticipeze crizele”.

Citeşte şi EXCLUSIV Victor Ciutacu îi învaţă pe români cum să nu plătească mai mult la energie: „Pe toţi ne ia cu frisoane când vedem plicul sau mailul cu notificarea de plată de la furnizori” VIDEO