Veşti sumbre despre pandemia de COVID-19. Studiile arată că eficienţa vaccinării cu un ”booster” Pfizer după o vaccinare completă cu acelaşi vaccin scade semnificativ după zece săptămâni

Răspândirea alarmantă a tulpinii Omicron da peste cap festivităţile de Anul Nou în întreaga lume. Mai multe ţări au impus restricţii înainte de Revelion 2022 mai ales că agenţia sanitară britanică (Health Security Agency, UKHSA) a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute, într-o analiză care se doreşte prudentă, că eficienţa vaccinării cu o a treia doză (”booster”) anticovid Pfizer-Biontech scade la aproape zece săptămâni după administarare.

27 dec. 2021, 16:59
Veşti sumbre despre pandemia de COVID-19. Studiile arată că eficienţa vaccinării cu un ”booster” Pfizer după o vaccinare completă cu acelaşi vaccin scade semnificativ după zece săptămâni

Vaccinarea cu trei doze de ser anticovid de la Pfizer-BioNTech asigură o protecţie de 70% împotriva formelor simptomatice ale COVID-19 cauzate de varianta Omicron a SARS-CoV-2, însă imunitate oferită de doza booster scade rapid. Astfel, protecţia scade la 45% după zece săptămâni, potrivit unui studiu prezentat de agenţia sanitară britanică (Health Security Agency, UKHSA).

Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul pacienţilor care au fost vaccinaţi cu seruri ale altor laboratoare farmaceutice sau cu un ”amestec” de vaccinuri, scrie news.ro.

Citeşte şi: Se schimbă certificatul COVID în România. Cine trebuie să-şi genereze un nou document digital Covid

Protecţia în cazul persoanelor care s-au vaccinat mai întâi cu vaccinul anticovid AstraZeneca-Oxford şi care au fost vaccinate apoi cu un ”booster” Moderna sau Pfizer-BioNTech scade la 45% şi, respecitv, 35%.

Protecţia persoanelor care s-au vaccinat complet cu Pfizer-BioNTech şi apoi au fost vaccinate cu un ”booster” Moderna se menţine între 70 şi 75% după zece săptămâni.

Rezultatele acestui studiu sunt examinate cu precauţie, subliniază agenţia britanică sanitară, care avertizează cu privire la posibile influenţe legate de profilul persoanele infectate cu varianta omicron.

Studiu a fost făcut pe 147.587 de cazuri de infectare cu varianta Delta de coronavirus şi 68.489 de cazuri de infectare cu varianta Omicron.

Citeşte şi: Noi cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România. Între infectaţi este şi un copil. 10 infectaţi sunt din Bucureşti

Studiu mai constată o eficienţă împotriva formelor grave (70%).