Vești uriașe pentru români de la Guvern! 20.000 de lei de persoană, cine se încadrează

Românii ar putea să primească 20.000 de lei de la Guvern, sub formă de sprijin, în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice 2023. Ce a declarat ministrul Mediului după alocare bugetului.

11 mart. 2023, 10:04
Vești uriașe pentru români de la Guvern! 20.000 de lei de persoană, cine se încadrează

Românii ar putea primi câte 20.000 de lei de la Guvern. Ministrul Mediului Tanczos Barna a delarat că estimează că aplicaţia destinată programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 ar putea fi deschisă la sfârşitul lunii martie, cel mai târziu la începutul lunii aprilie. Anunțul a fost făcut la sfârșitul ședinței de Guvern de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos (UDMR).

Citește și: Statul pune bani în contul mirilor. Cât este „darul de nuntă” de la Guvern în 2023, s-au modificat condiţiile

„Atât din perspectiva producerii energiei verzi, cât şi din perspectiva reducerii emisiilor de carbon, programele finanţate de Administraţia Fondului pentru Mediu sunt foarte importante. Au crescut, în general, toate bugetele aferente programelor care vizează reducerea emisiilor de carbon.

Vorbim aici de programele care vizează creşterea eficienţei energetice în locuinţe, în administraţia publică, creşterea capacităţii de producere a energiei electrice pentru consum propriu, care se adresează consumatorilor, creşterea bugetelor pentru autoturismele verzi, adică pentru maşinile electrice şi pentru celelalte programe care vizează, de asemenea, crearea unui mediu mai sănătos, mai sustenabil în privinţa sau în perspectiva reducerii emisiilor de carbon.

Bugetul aprobat astăzi de Guvern, pentru anul 2023, al Administraţiei Fondului pentru Mediu vizează foarte multe programe. Programul care este cel mai aşteptat acum este cel pentru fotovoltaice pentru cetăţeni. Aici vorbim de un buget, la prima aprobare, de peste două miliarde de lei. Ne aşteptăm ca la rectificarea din vară să putem completa acest buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM, până la cel puţin 3 miliarde de lei. Aceasta este ţinta noastră pentru 2023”, a declarat Tanczos  la finalul ședinței de Guvern.

Bugetul alocat programului, de două miliarde de lei, se referă în mod direct la sprijinirea persoanelor fizice. Tanczos Barna a subliniat că prin această sumă peste 80.000 de case ar putea beneficia de panori fotovoltaice.

„Programul prevede posibilitatea instalării acestor sisteme de panouri fotovoltaice pe cel puţin 80.000 de case, în această primă fază, urmând să completăm bugetul la rectificare. Ne propunem ca înscrierea instalatorilor care pot realiza aceste lucrări în program să înceapă într-un termen de 8 – 10 zile. În paralel cu înscrierea acestor instalatori în program, deschidem aplicaţia pentru persoanele fizice la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, în funcţie de numărul instalatorilor şi în funcţie de derularea acelei prime etape.

Aşa cum am spus, bugetul de două miliarde de lei vizează persoanele fizice, dar anul acesta am deschis posibilitatea finanţării şi pentru acele ONG-uri şi unităţi de cult care oferă servicii sociale, acele entităţi care, de exemplu, oferă serviciile sociale în programele naţionale de copii care sunt cazaţi în aceste unităţi locative.

Până acum aceste entităţi n-au beneficiat de nicio finanţare. Criza energetică a afectat inclusiv acest sector şi cred că este foarte important ca, în colaborare cu Ministerul Muncii şi cu celelalte ministere, să vizăm şi acele sectoare care n-au fost avute în vedere până acum”, a mai arătat ministrul Mediului Tanczos Barna.

Citește și: Ajutoare sociale 2023: a crescut numărul românilor sărmani, date îngrijorătoare de la Guvern