Vezi aici ce se pregateste pentru cercetarea romaneasca!

UEFISCDI, structura care in ultimii ani a lucrat mult la ridicarea cercetarii romanesti la nivele cat mai aproape de cele europene, lucreaza in prezent la o platforma integrata cu foarte multe date utile pentru cercetatorii din Romania. Este vorba de un proiect numit BrainMap, care va fi o platforma informatica integrata, pe care fiecare cercetator din Romania va dori sa isi faca un cont.

06 iun. 2017, 13:19
Vezi aici ce se pregateste pentru cercetarea romaneasca!

Ce contine platforma si cand este ea gata? La un eveniment de prezentare organizat in primavara acestui an, mai multi experti ai UEFISCDI si ANCS au discutat despre acest proiect, care va insemna un enorm pas inainte pentru cercetarea romaneasca. De ce? Pentru ca aceasta platforma va deveni un rival autohton al deja celebrelor Research Gate sau Academica.edu, platforme integrate private din Occident, in care cercetatorii isi pot face cont pentru a intra in legatura cu alti colegi.

Pe platforma romaneasca, aflata in prezent in curs de finalizare, un utilizator poate sa obtina foarte multe si directe avantaje – poate sa isi gaseasca usor colegii din domeniile care il intereseaza, indiferent unde lucreaza ei; poate sa obtina acces la noi proiecte si noi joburi; poate sa caute – inclusiv printr-un motor de cautare pe harta – date despre proiectele din tara, despre cercetatorii romani, despre antreprenorii interesati de cercetare si despre cele peste 1400 de infrastructuri de cercetare din tara deja inscrise. Va fi o baza de date de cateva zeci de mii de useri, cu profile detaliate despre domeniul lor de interes, proiectele in care sunt sau au fost implicati, lucrarile publicate etc. Multe date, deja existente in zona autoritatilor statului, dar pe care nimeni nu le-a reunit pana acum intr-o platforma integrata. Date despre registre ale cercetatorilor, registre ale expertilor evaluatori din diverse proiecte, registre ale infrastructurilor de cercetare si rezultate ale cercetarii finantate public in Romania. In plus, va fi creat si un registru al potentialor contractori din zona antreprenoriala. Acestea se adauga si la un tablou de bord util pentru institutiile statului, dar si la deja functionala platforma ERA-RO, un model de integrare online a datelor despre cercetare, care a fost deja preluat si adaptat si in alte state europene.

Elementul integrat se refera la punerea la un loc a unor date despre oameni (cercetatorii), organizatii (de cercetare, de educatie, antreprenoriale), infrastructuri (de cercetare), proiecte si politici (ale zonei de educatie/cercetare). Inovatia vine din modul de coagulare a acestor date – pentru ca nu va exista doar un repository complet, ci si un mecanism de dialog si de vizualizare similar unei retele sociale. Prin urmare, interesul poate fi cu atat mai mare.

Efortul UEFISCDI, structura in prezent condusa de fostul ministru Adrian Curaj – cunoscut si pentru eforturile sale de promovare a laserului de la Magurele – este completat de experti din mai multe domenii si rezultatul va fi unul de interes si pentru mediul de cercetare, dar si pentru institutiile din educatie sau pentru mediul antreprenorial.

Cine nu si-ar dori sa poata cauta usor, simplu, despre cateva zeci de mii de oameni implicati in proiecte romanesti, din tara sau din strainatate? Daca acest proiect va fi finalizat, si aflam ca va fi, in cursul acestui an, el poate deveni o resursa foarte buna pentru cei care vor sa creeze noi proiecte de cercetare in Romania.