Disperată, Europa face drumurile româneşti pe banii ei

UE sponsorizează proiectele româneşti de autostradă şi cale ferată care sunt de folos statelor membre pentru uşurarea traficului inter-zonal de mărfuri şi persoane. Drumurile noastre către mare şi munte îi lasă reci pe europeni.

RomaniaTV.net
15 nov. 2011, 08:55
Disperată, Europa face drumurile româneşti pe banii ei

CFR tocmai a atribuit trei contracte de execuţie de cale ferată de sute de milioane de euro care vor fi finaţate în mare parte cu bani europeni iar UE  a inclus un proiect de autostradă spre Moldova în TEN-T (Reţeaua de Transport Transeuropeană) ceea ce o face prioritate europeană şi va putea fi construită, la fel, cu bani de la Bruxelles.

Este semnul că Europa a început să ia în seamă tot mai mult infrastructura din România şi ne dă bani doar s-o realizăm odată. Nu însă ce vrem noi, ci acele tronsoane care sunt importante pentru traficul european din regiune. De remarcat că toate proiectele ce vor beneficia de bani europeni nu sunt din sudul României. Aşadar, autostrada spre mare sau spre munte ori liniile de tren către aceleaşi destinaţii nu au intrat în atenţia Europei şi trebuie să fie făcute cu banii noştri.

Săptămâna trecută, CFR a atribuit trei contracte de execuţie de cale ferată în valoare de peste 700 de milioane de euro două dintre ele făcând parte din linia Braşov – Simeria din Coridorul IV Pan European care va asigura o circulaţie a trenurilor cu până la 160 de km/h.

Tronsonul Coşlariu – Simeria a fost atribuit firmei italiene Impresa Pizzaroti&CS.p.a. contra unei oferte financiare de 176 de milioane de euro fără TVA, iar tronsonul Vinţu de Jos – Simeria a fost atribuit consorţiului Swietelsky – Strabag – Alstom – Arcada – Euro Construct – Transferoviar Grup pentru 320 de milioane de euro fără TVA.

Citeşte mai mult pe MONEY.RO