Viaţa la limita sărăciei: Doi bătrâni îşi împart pensia între medicamente şi datorii VIDEO

Măcinaţi de boli şi împovăraţi de griji, fac sacrificii pentru a supravieţui. Îşi rup de la gură şi se împrumută pentru a-şi cumpăra medicamentele care îi ţin în viaţă. Este drama unei familii din Vaslui, care lună de lună trăieşte cu teama că puţinii bani pe care îi are nu sunt suficienţi pentru tratamentele care se scumpesc încontinuu. Atât tatăl, cât şi fata sunt grav bolnavi, iar speranţele lor la viaţă se năruiesc pe zi ce trece.

RomaniaTV.net
23 feb. 2012, 09:40
Viaţa la limita sărăciei: Doi bătrâni îşi împart pensia între medicamente şi datorii VIDEO

Masa familiei Bilan este ca o mică farmacie, cu medicamente de toate felurile. „Perfuzoare pe care le cumpărăm pentru că nu sunt prin spitale, pansamente…”, explică Mariana Bilan. „Aştept ziua de mâine să mor, nu ai încotro…”, completează, oftând, Ion Bilan.

Soarta a fost crudă cu Mariana şi Ion Bilan din Vaslui. Dumnezeu le-a dat o fetiţă, care la naştere a fost diagnosticată cu hidrocefalie congenitală. De 19 ani, mama luptă ca fiica ei să trăiască. Ultimele două decenii le-a petrecut prin spitale şi face sacrificii enorme ca să îi poată asigura tratamentul necesar.

„Mi-e greu. De 19 ani, sunt cu fata cu care mă lupt, puterile s-au epuizat, acum şi cu soţul. Neajunsurile ne aduc într-o stare… medicamentele sunt scumpe, nu sunt gratuite”, a declarat Mariana Bilan.

Ca şi cum nu ar fi fost de-ajuns, soţul femeii s-a îmbolnăvit în urmă cu trei ani de ciroză. Treburile casei şi îngrijirea celor doi bolnavi au copleşit-o. „Eu fac piaţa, eu spital, eu farmacie, eu toate, foarte greu e! Toată zăpada ce-o vedeţi acolo, am cărat-o eu!”, se plânge femeia, doborâtă.

Niciodată nu le ajung banii de la o lună la alta, mereu se împrumută. „Întâi mergem la datorii şi apoi vedem: ăştia-s pentru datorii, banca, telefonul, apoi reţeta. Cât avem, cât ne ajunge şi apoi mai cumpărăm un cartof, un zăhar”, mai spune Mariana Bilan.

Pentru a face faţă cheltuielilor cu spitalizarea celor doi bolnavi, au fost nevoiţi să se împrumute la bănci. Din cei 1.300 de lei din care trăiesc cele trei suflete, mai bine de jumătate se duc pe medicamente, iar alte 300 pe rate, la bănci. Familia Bilan a ajuns la capătul puterilor. Nu mai are nicio speranţă.