Viaţa neştiută a marilor scriitori ai României: Iubite secrete, turnători la securitate

Marii scriitori au lăsat moştenire culturii româneşti opere nepreţuite. Viaţa lor are, însă, aspecte mai puţin cunoscute, despre care cu siguranţă s-ar putea scrie romane. Mihai Eminescu a avut mai multe iubite, în afara Veronicăi Micle, prin patul lui Ion Barbu au trecut nu mai puțin de 4000 de femei, iar George Călinescu a fost turnat la securitate din gelozie, scrie Adevarul.

RomaniaTV.net
10 mai 2015, 10:21
Viaţa neştiută a marilor scriitori ai României: Iubite secrete, turnători la securitate

 

Povestea de iubire dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle este binecunoscută şi considerată una dintre cele mai frumoase, dar scriitorul a avut numeroase iubite. Poetul se îndrăgostea foarte des şi dedica poezii tuturor femeilor care îi stârneau pasiuni. Una dintre iubite i-a născut chiar şi un fiu. La 27 de ani, Eminescu s-a iubit cu Ileana, fiica unui morar. Din iubirea lor s-a născut un băiat, însă cei doi nu s-au căsătorit. Femeia a devenit soţia unui pădurar care îi va da numele său copilului, asta numai după ce tatăl lui Eminescu l-a asigurat că băiatul va avea toate cele necesare traiului.

Şi George Călinescu a fost un mare cuceritor şi a avut destule scandaluri amoroase. Una dintre admiratoarele sale, pentru care scriitorul nu a avut ochi, l-a turnat la securitate. Aceasta scria în notele informative că, la 60 de ani, Călinescu se iubea cu o femeie cu 30 de ani mai tănără, iar soţia sa îi accepta amantlâcurile şi chiar îi căuta iubite.

Ion Barbu se lăuda că prin patul său au trecut peste patru mii de femei. Pasiunea sa pentru doamnele frumoase era cunoscută şi de soţia acestuia, care declara într-un interviu: Sigur c-am fost şi geloasă, dar nu să-i fac scene. Uneori, nu a fost uşor să lupt cu sentimental ăsta. Cu timpul, însă, rămâne doar ce-a fost frumos. Dar era, într-adevăr, un bărbat curtat oriunde îşi făcea apariţia. Normal că atrăgând atenţia nu putea rămâne în umbră. Era vivace, ochii lui sclipitori… nu era un molâu, ştiam că trebuie să resist. Am fost mândră de el”

Deşi a fost preot, sutana nu l-a împiedicat pe Ion Creangă să aibă o mulțime de aventuri pasionale. George Călinescu scria că acesta s-a iubit chiar şi cu o măicuţă, care i-a dăruit un fiu, pe Valeriu. Acesta a trăit doar până la vârsta de 15 ani.