Viaţa pe o exoplanetă similară Terrei, explicată de astronomi

Până acum, astronomii au confirmat existenţa a 1.739 de exoplanete, descoperire realizată cu ajutorul telescopului Kepler al NASA. Printre acestea se află şi 107 planete similare ca mărime Pământului, dintre care 47 se află în zona locuibilă, unde ar putea exista apă lichidă, informează Descoperă.ro.
Alina Costache
09 aug. 2014, 11:41
Viaţa pe o exoplanetă similară Terrei, explicată de astronomi

Una din cele mai interesante exoplanete este Kepler-186f, care este cea de-a cincea planetă al sistemului solar format în jurul stelei Kepler-186.

Astronomii au aflat deja multe detalii despre această planetă şi despre cum ar fi viaţa aici, dacă am putea să o colonizăm, potrivit Descoperă.ro.

Kepler-186f se află la 490 de ani-lumină distanţă de noi, în constelaţia Cygnus. Aici, un an durează 130 de zile, iar distanţa dintre stea şi planetă este aceeaşi ca între Mercur şi Soare.

Totuşi, condiţiile de pe Kepler-186f sunt mai asemănătoare cu cele de pe Marte, pentru că steaua în jurul căreia orbitează este o pitică roşie, care dă mai puţină lumină şi căldură ca Soarele nostru.

Până acum, astronomii au confirmat existenţa a 1.739 de exoplanete, descoperire realizată cu ajutorul telescopului Kepler al NASA. Printre acestea se află şi 107 planete similare ca mărime Pământului, dintre care 47 se află în zona locuibilă, unde ar putea exista apă lichidă.

Una din cele mai interesante exoplanete de acest fel este Kepler-186f, care este cea de-a cincea planetă al sistemului solar format în jurul stelei Kepler-186.

Astronomii au aflat deja multe detalii despre această planetă şi despre cum ar fi viaţa aici, dacă am putea să o colonizăm, potrivit Descoperă.ro.

Kepler-186f se află la 490 de ani-lumină distanţă de noi, în constelaţia Cygnus. Aici, un an durează 130 de zile, iar distanţa dintre stea şi planetă este aceeaşi ca între Mercur şi Soare.

Totuşi, condiţiile de pe Kepler-186f sunt mai asemănătoare cu cele de pe Marte, pentru că steaua în jurul căreia orbitează este o pitică roşie, care dă mai puţină lumină şi căldură ca Soarele nostru.

Sistemul solar Kepler-186 comparat cu sistemul nostru solar    Sistemul solar Kepler-186 comparat cu sistemul nostru solar

Astfel, exoplaneta se află la limita exterioară a zonei locuibile. Primeşte doar o treime din energia de care beneficiază Pământul de la Soare, dar cu toate acestea aici poate exista apă în stare lichidă.

Raza planetei este cu 11% mai mare ca a Terrei, iar masa ei de 1,44 ori mai mare. Prin urmare, o persoană care cântăreşte pe Pământ 68 de kg ar cântări aici aproape 80 de kg.

Planeta este mereu cu aceeaşi faţă spre steaua ei, iar aici o zi ar dura mult mai mult ca pe Pământ, poate chiar câteva săptămâni, pentru că planeta se roteşte mult mai încet.

Detalii despre atmosfera planetei nu se ştiu încă. Ar putea fi o atmosferă la fel de densă ca a Terrei, dar este totodată posibil să semene mai mult cu mediul de pe Venus, deci condiţiile de locuit diferă în funcţie de acest aspect.

Astronomii ştiu însă că vorbim de o planetă tereastră, care are un miez fierbinte care generează un câmp magnetic, dar acesta este mai slab decât cel al Terrei, pentru că planeta se roteşte mult mai încet.

Din această cauză, este posibil ca vântul solar al stelei Kepler-186 să spulbere pur şi simplu atmosfera planetei, în timp ce activitatea vulcanilor ar putea să o regenereze. Prin urmare, aici am putea asista la o luptă de milioane de ani între aceste două forţe.

Aici nu poate exista ozon, pentru că steaua emite foarte puţine raze ultraviolete. În plus, nu există energia necesară pentru ca viaţa organică să apară la suprafaţa planetei, informează Descoperă.ro.

Această energie ar putea exista în izvoarele termale subacvatice, cum sunt cele din oceanele adânci de pe Pământ. Aici însă, aceste oceane ar putea fi îngheţate.

Celelalte patru exoplanete care alcătuiesc sistemul solar (Kepler-186b, 186c ,186d şi 186e) se află prea aproape de steaua lor şi aici nu poate exista apă lichidă. la suprafaţa lor, temperaturile se ridică la peste 90 de grade Celsius, permanent.

DailyBusiness
Peste 500 000 de tineri români până în 30 de ani stau pe banii părinţilor
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Loredana Groza, apariție incendiară la Cannes! A atras toate privirile cu ținuta sa excentrică! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Orașele din România în care e cel mai bine să trăiești. Sunt cele mai bogate, au cei mai mulți bani de cheltuit și multe dintre ele sunt în jurul Bucureștiului
Capital.ro
Legea care se impune la fiecare bloc, o dată la trei luni. Asociația de proprietari e obligată. Se aplică 8.000 de lei amendă pentru nerespectare
Playtech.ro
Ce tragedie! Cum a început povestea de iubire dintre Mihaela Rădulescu și Felix Baumgartner? 'O golăneală'
DailyBusiness
Justin Timberlake a ajuns azi în România pentru concertul de la Electric Castle. Este însoțit de soția lui, Jessica Biel
Adevarul
Scandal la Kremlin: Amanta ministrului Apărării, filmată în avion militar, ar fi compromis secrete de stat
wowbiz.ro
"Dansez în întuneric, cu tine în brațele mele" Ce a apucat să-i spună Mihaela Rădulescu lui Felix Baumgartner înainte de moarte. Gestul sfâșietor care o va urmări toată viața
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Zelenski, plan ingenios contra lui Putin. Ce va face Ucraina
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
S-a încins! Aryna Sabalenka a postat imagini cu ea în bikini alături de iubitul milionar și musculos, din vacanța de cuplu
kanald.ro
Preț carburanți vineri, 18 iulie 2025: Care este prețul benzinei și al motorinei azi
Cancan.ro
Sacrifiul SUPREM făcut de Mihaela Rădulescu pentru Felix Baumgartner. A luat decizia fără să clipească!
Playsport.ro
Ce avere mai are Elena Udrea și ce bunuri i-au fost puse sub sechestru. Dosarul „Gala Bute”, explicat pe…
Capital.ro
Devine obligatoriu! Legea nouă care se aplică în toată România. Trebuie să declari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
stirilekanald.ro
Ireal ce au descoperit anchetatorii în telefonul Andei, victima lui Emil Gânj! Ar putea schimba întreaga anchetă
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
A doua etapă a recalculării pensiilor. S-au stabilit beneficiarii și se fac primele liste
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acțiunile Renault s-au prăbușit în urma a două anunțuri