Victor Ciorbea, audiat în calitate de martor în Dosarul Mineriadei

Avocatul Poporului Victor Ciorbea s-a prezentat, marţi, la Parchetul Militar, unde a fost citat în calitate de martor în Dosarul Mineriadei. Acesta a declarat că nu ştie ce explicaţii aşteaptă de la el procurorii, deoarece "după 27 de ani e greu să îţi aminteşti mare lucru".

10 ian. 2017, 09:50
Victor Ciorbea, audiat în calitate de martor în Dosarul Mineriadei

Am venit la Parchetul Militar pentru a da o declaraţie în dosarul Mineriadei în calitate de martor. Am fost surprins, şocat, ca orice om care a văzut acele momente. Rămâne ăa discut cu procurorul militar, să vedem ce mă întreabă şi să răspund cât mai sincer, deschis şi fără niciun fel de reţinere„, a declarat Victor Ciorbea, la intrarea în Parchetul Militar.

Întrebat de jurnalişti ce lămuriri aşteaptă procurorii de la el, Ciorbea a răspuns: „Sincer, nu ştiu. Vreau să văd şi eu. După 27 de ani e greu să îţi aminteşti mare lucru”.

De asemenea, întrebat ce implicare a avut în evenimentele din 13 – 15 iunie 1990, Ciorbea a spus că „niciuna; de aceea sunt curios”.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, declara, în 29 decembrie 2016, că dosarul Mineriadei este în faza finală, soluţia urmând să fie dată în primele luni ale anului 2017, după ce vor fi administrate probele rămase şi vor fi verificate apărările.

Cât priveşte reacţiile pe care le-a stârnit după ce a sesizat la CCR Legea 90/2001, care împiedică persoanele condamnate penal să facă parte din Guvern, Victor Ciorbea a declarat că „toţi cei care vorbesc şi dau lecţii de constituţionalitate nici măcar nu au răsfoit acea excepţie de neconstituţionalitate”.

„Am convingerea ca nicio persoana responsabila, de buna credinta, care a citit acea exceptie nu poate sa fie deranjata, fie ca e din Romania, fie ca e oriunde din lume, de faptul ca toti cei care fac parte din conducerea celor trei puteri ale statului ar trebui sa indeplineasca aceleasi conditii extrem de inalte de moralitate, cinste, corectitudine pentru a indeplini aceste functii de demnitate publica. Prin urmare, toti cei care vorbesc si dau lectii de constitutionalitate am convingerea ca nici macar nu au rasfoit acea exceptie de neconstitutionalitate. Ar fi bine sa rasfoiasca execeptia si apoi sa vorbeasca despre ea.

Stiu ca multi sunt deranjati, ca a crescut numarul de petitii de cand sunt Avocat al Poporului, ca a crescut numarul de audiente, numarul de rapoarte speciale, ca ma ocup si de cei din temninte, de toata lumea. Am facut foarte multe sesizari din oficiu, anchete care deranjeaza. Daca asta deranjeaza, macar sa o spuna deschis. Sa te ascunzi dupa o exceptie care vrea acelasi regim juridic, acelasi model de moralitate pentru toti conducatorii din fruntea tarii, nu vad de ce ar fi cineva deranjat din tara sau din lume”, a precizat Victor Ciorbea.

CITEŞTE ŞI: Klaus Iohannis, indignat de acţiunea Avocatului Poporului: Acţionează în beneficiul unui singur om