Victor Negrescu: Banii, naţionalitatea sau poziţia socială nu ne pot feri de pericole

Europarlamentarul Victor Negrescu susține, într-un material publicat în revista europeană „The Parliament Magazine", că, în contextul crizei coronavirus, revenirea la economiile și sistemele sociale naționale nu reprezintă o soluție viabilă. Acesta consideră că Uniunea Europeană ar trebui să se implice mai mult în protejarea sănătății cetățenilor și propune crearea unei Garanții Europene pentru Sănătate, adică un sistem integrat în domeniu, prin care cetățenii europeni să se poată trata în orice stat membru.

RomaniaTV.net
01 apr. 2020, 09:16
Victor Negrescu: Banii, naţionalitatea sau poziţia socială nu ne pot feri de pericole

„Această criză cu care ne confruntăm în prezent ar trebui să ne permită să analizăm în detaliu modul în care funcționează proiectul european și modul în care serviciile noastre de sănătate ar trebui să funcționeze în viitor”, susține europarlamentarul social-democrat. „Combaterea provocărilor de sănătate publică ale viitorului înseamnă abandonarea ideii că banii, naționalitatea sau poziția socială ne pot feri de pericol. Doar atunci când putem oferi cea mai bună asistență medicală pentru cei mai slabi, mai izolați și mai discriminați membri ai societății noastre, putem construi cu adevărat un sistem rezilient”, a declarat europarlamentarul PSD.

Victor Negrescu amintește că, în urmă cu mai mulți ani, a solicitat introducerea unei Garanții Europene pentru Sănătate și crearea unui fond comun în domeniul sănătății, de care să beneficieze toți cetățenii europeni.

„Soluția pe care am propus-o acum câțiva ani a fost aceea a unui fond european dedicat asistenței medicale, finanțat la nivelul UE, care să acopere costurile medicale până când statul de origine poate face rambursare. Garanția Europeană de Sănătate oferă garanția că pacienții beneficiază de tratament adecvat la timp, că viețile sunt salvate și că asigurarea actului medicalnu depind de probleme birocratice”, susține eurodeputatul social-democrat.

Negrescu face apel la liderii europeni și la cei ai statelro membre să coopereze și să identifice soluții comune, care să se aplice la nivelul întregii Uniuni Europene.

„În urma acestei crize, deciziile rapide și punerea la comun a resurselor sunt tot mai necesare. Nu putem trata viața și sănătatea cetățenilor europeni ca o marfă, sub rezerva impulsurilor pieței libere. Criza coronavirus ne arată că bunăstarea cetățenilor europeni depinde în mare măsură de servicii sociale și de sănătate mai bune și de un grad mai mare de solidaritate”, conchide europarlamentarul român.