Victor Piţurcă are din nou probleme cu justiţia. Fostul selecţioner urmează să fie audiat în dosarul achiziţiei de măşti pentru MApN

Fostul selecționer al naționalei de fotbal, Victor Pițurcă, ar urma să fie chemat pentru declarații de către procurorii militari într-un dosar în care au avut loc deja percheziții, dar și primele audieri.

08 sept. 2022, 21:29
Victor Piţurcă are din nou probleme cu justiţia. Fostul selecţioner urmează să fie audiat în dosarul achiziţiei de măşti pentru MApN

Victor Piţurcă ar urma a fi chestionat în legătură cu derularea unui contract de achiziție privind o cantitate însemnată de măști de către Ministerul Apărării Naționale, afacere în care ar fi investit o sumă uriaşă de bani.

În anul 2020, in perioada stării de urgență, șeful direcției medicale MAPN,  generalul D.P., s-a ocupat de ”operațiunea” de achiziționare a măștilor.

Potrivit informaţiilor obţinute şi publicate de Prosport, generalul D.P. i-a trasat sarcină șefului farmaciilor din cadrul Direcției Medicale MAPN, C.P., să găsească transport și fondurile necesare pentru achiționarea echipamentelor medicale, cu precădere măști întrucât MAPN nu dispunea de sumele respective.

Astfel că șeful farmaciilor ar fi intrat în legătură cu italienii Riccardo și Andrea Barsanti pentru a le intermedia relația cu o firmă din China. După ce au găsit furnizor chinez prin italieni, generalii MAPN și-au dat seama că nu au fonduri suficiente, astfel, apelând la colegul lor de la CSA Steaua, Victor Pițurcă.

Prin urmare, Victor Pițurcă ar fi finanțat întreaga operațiune, firma administrată de fiul său, Alexandru Pițurcă (și anume SC PAV GREEN ENERGY SRL) fiind cea care a plătit transportul măștilor.

Citeşte şi: VIDEO: Dosar penal după frauda alegerilor de la Sectorul 1. Cum ar putea ajunge Clotilde Armand la închisoare

În acest sens, banii au fost virați de PAV GREEN ENERGY către o altă companie, ALLODIUM SA (front al forțelor aeriene din Ucraina). La rândul său, ALLODIUM SA a achitat către FA Ukraine – avionul de transport fiind din flota militară ucraineană -, dar și echipamentele medicale către firma din CHINA SICHUAN LINGTONG INTELLIGENCE ENVIRONMENTAL PROTECTION INDUSTRY CO LTD.

Ulterior echipamentele militare au fost livrate de către chinezi către firma HELIOS, deținută de Neacșu Vasile, apropiat de fostul selecționer, iar de la HELIOS au fost livrate la MApN. Întreaga ”schemă” i-a făcut pe procurorii militari să intre pe firul afacerii.

Astfel, ei investighează acum posibile fapte de corupție comise de către generalii MAPN, dar și fapte de evaziune fiscală. Sursele Prosport dezvăluie că procurorii fac referire, pe de o parte, la o sumă de 40.000 euro platită de către ALLODIUM SA către o firmă controlată de frații Barsanti, la care au fost deja efectuate percheziții. Pe de altă parte, evaziunea fiscală ar deriva din faptul că MAPN ar fi ”uitat” să plătească taxe la stat, TVA și accizele combustibilului utilizat de avionul ucrainean. Invocându-se, acum, faptul că MFP ar fi dat o hotărâre în starea de urgență ca accizele combustibilului aferent transportului produselor medicale al căror beneficiar e statul să nu fie imputate de către stat.

Ancheta nu se rezumă însă doar la aceste aspecte. Procurorii suspectează și o infracțiune de eludare a taxelor pentru că operațiunea s-a derulat printr-un intermediar – firma HELIOS DENTSERV SRL, ceea ce ar fi însemnat că beneficiarul produselor scutite să fie HELIOS DENTSERV SRL, nicidecum MAPN.

Interesant este că dosarul de la Parchetul Militar s-a disjuns la DNA, iar Victor Pițurcă urmează curând să fie audiat în această speță.

Victor Pițurcă nu este la prima interacțiune cu procurorii DNA, el fiind investigat în ceea ce privește rezilierea contractului dintre fostul selecționer al naționalei României și FRF, dar a fost și condamnat cu suspendare în Dosarul Valiza.

Citeşte şi: Sindicaliştii din penitenciare o pun la punct pe Elena Udrea după mesajele acesteia în care condamnă sistemul de detenţie: „Se transformă din infractoare dovedită în instanţă morală”