Victor Ponta: România sprijină politica Turciei cu privire la Siria

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a evocat joi o posibilă modificare a legii adoptate anul trecut de legislativul turc prin care au fost autorizate operaţiunile transfrontaliere în Siria, informează Hurriyet Daily News. Şeful executivului turc a făcut aceste remarci în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român Victor Ponta, aflat în vizită la Ankara şi care şi-a exprimat sprijinul faţă de politica Turciei cu privire la Siria.

RomaniaTV.net
19 sept. 2013, 19:02
Victor Ponta: România sprijină politica Turciei cu privire la Siria

Legea adoptată anul trecut expiră la 4 octombrie, iar Ministerul turc de Externe şi Statul Major au început să pregătească un text nou, care „ar putea fi la fel, dar ar putea interveni şi unele schimbări„, a menţionat Recep Tayyip Erdogan.

O amendare a legii respective a fost evocată de oficiali turci după ce armata turcă a doborât un elicopter sirian care a violat spaţiul aerian al ţării, la 16 septembrie.

Erdogan a calificat totodată drept un incident de rutină atacul cu maşină-capcană de la 17 septembrie de la punctul de trecere a frontierei dintre Siria şi Turcia Bab al-Hawa şi a subliniat că „Turcia este pregătită pentru orice s-ar întâmpla„.

Sunt posibile astfel de incidente în nordul Siriei sau în alte regiuni„, a spus premierul turc, referindu-se la informaţiile privind bombardarea unui dig pe Eufrat. „Potrivit surselor noastre, mii de oameni riscă să ajungă sub ape. Regimul crud din Siria face astfel de acte. Asemenea incidente au devenit rutină în Siria„, a declarat el.

La rândul său, premierul român Victor Ponta şi-a exprimat sprijinul faţă de politica Turciei cu privire la Siria. „Suntem de partea Turciei în ce priveşte măsurile pe care le-a luat în problema siriană„, a afirmat Ponta.

Citeşte şi Victor Ponta, la Ankara: România susţine absolut şi necondiţionat integrarea Turciei în UE

Citeşte şi Acord între România şi Turcia privind interconectarea energetică