Victor Ponta: Am discutat cu Băsescu. În jurul orei 21.00, depunem jurământul

Premierul Victor Ponta a declarat, la România TV, că a discutat în cursul zilei de joi cu Traian Băsescu şi că îl va informa în permanenţă în legătură cu desfăşurarea evenimentelor de vineri din Parlament. Ponta a estimat că jurământul noului cabinet, la Palatul Cotroceni, va avea loc în jurul orei 21.00.

RomaniaTV.net
21 dec. 2012, 09:55
Victor Ponta: Am discutat cu Băsescu. În jurul orei 21.00, depunem jurământul

Miniştrii cabinetului Victor Ponta sunt aşteptaţi vineri seara să depună jurământul de învestitură, la Palatul Cotroceni, dar premierul îl va informa în permanenţă pe şeful statului cu privire la desfăşurarea activităţilor premergătoare acestui eveniment. În exclusivitate la România TV, Victor Ponta a declarat: „Am vorbit joi după-amiază cu domnul Traian Băsescu, pentru că m-a întrebat despre programul de astăzi. Am spus că îl voi ţine la curent cu desfăşurarea lucrărilor pe parcursul zilei de astăzi.

În jur de ora 12.30-13.00 încep audierile miniştrilor, pe la 16.00 are loc şedinţa în plen, înainte de ora 20.00 va fi imposibil să avem publicat în Monitorul Oficial, dar presupun că în jurul orei 21.00 vom depune juramantul. E normal să îi spun preşedintelui când se va întampla, sunt lucruri absolut de bun simţ„.

Victor Ponta a mai declarat, la Parlament, că nu a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre venirea acestuia în Parlament, la şedinţa de învestire a Cabinetului şi că nu crede că şeful statului va fi prezent, el apreciind că invitarea sa a fost una normală, conformă protocolului.

Nu am discutat acest lucru, nu cred. Din câte ştiu eu, protocolar, e normal să fie invitat, dar din câte ştiu niciun preşedinte, nu doar domnul Băsescu, nici domnul Iliescu, nici domnul Constantinescu, nu au venit la învestire. În general preşedinţii, patriarhul, guvernatorul vin la şedinţele festive”, a spus Ponta, întrebat dacă şeful statului va veni la învestirea Cabinetului, dând curs astfel invitaţiei adresate de către conducerea Parlamentului.

El a spus că e absolut normal, în conformitate cu protocolul, să se adreseze invitaţii.

„Dar protocolar, faptul că sunt invitaţi e un lucru absolut normal şi ar fi fost anormal să nu fie invitaţi. Atunci era o ştire, că nu au fost invitaţi, nu faptul că au fost, că de invitat sunt invitaţi întotdeauna. Aşa e normal. Protocolul se bazează pe respectul între instituţii, indiferent cât de prieteni sau neprieteni suntem cei care ocupăm tempoar şi efemer funcţii de conducere”, a spus Ponta.

După negocierile de joi seara şi o ultimă discuţie vineri dimineaţa, liderii USL au bătut în cuie schema viitorului cabinet. Victor Ponta a explicat că ANAF va fi în ograda Finanţelor, CNADNR merge la ministrul pentru Proiectele de Infrastructură, în timp ce prefecţii trec în coordonarea sa directă, rămânând la Interne.

În urma netezirii „asperităţilor”, Birourile Permanente au fost convocate la ora 11.30 pentru a stabili programul audierilor miniştrilor. Plenul comun în care se va da votul de învestitură urmează să aibă loc după ora 16.00.