Victor Ponta, despre ordinul de izolare la domiciliu care ar putea fi aplicat din cauza coronavirus. „Trebuie să ajungem acolo”

Victor Ponta, preşedintele Pro România, a declarat, vineri, că decizia aplicării unui ordin de izolare la domiciliu se va da pentru că trebuie ca astfel oamenii să vină în sprijinul medicilor care fac eforturi pentru a opri epidemia de coronavirus. Fostul premier este de părere că o astfel de măsuri poate fi instituită numai dacă Guvernul va da asigurări că "nu taie nimeni lumina şi gazele, nu îmi ia nimeni casa şi maşina şi nu plătesc penalităţi la ANAF".

RomaniaTV.net
20 mart. 2020, 14:28
Victor Ponta, despre ordinul de izolare la domiciliu care ar putea fi aplicat din cauza coronavirus. „Trebuie să ajungem acolo”

Ponta a explicat că o astfel de măsură ar urma să aplicată pentru că „este un ordin identic cu ceea ce deja se aplică în Italia de mai multe săptămâni, cu ceea ce se aplică în Franţa de o săptămână”.

„Vreau să vă spun de la început. Cred că trebuie să ajungem acolo şi cred că trebuie să îi ajutăm pe oamenii ăştia extraordinari care muncesc acum în spitale care încearcă să oprescă epidemia, care încearcă să îi trateze pe cei infectaţi. Nu îi putem să îi ajutăm altfel decât aplicând acele reguli draconice”, a declarat Victor Ponta.

Fostul premier este de părere că prin aplicarea unor astfel de restricţii, precum izolarea la domiciliu, „îi ajutăm pe medici, pe asistente, pe cei din prima linie”.

„Cred că trebuie să ne comportăm de acum înainte ca într-un război împotriva noastră, a tuturor, în care trebuie să fim uniţi”, a spus Ponta.

Liderul Pro România susţine că Guvernul trebuie să anunţe exact câte zile se va aplica ordinul de izolare la domiciliu, dar e nevoie să le ofere garanţii oamenilor. 

„Această izolare în care vom sta şi e bine să stăm trebuie făcută în paralel cu nişte decizii guvernamentale (…)

Guvernul trebuie să decidă prin ordonanţă cât timp stai acasă, să nu stai cu grija că o să-ţi taie cineva lumina şi gazele. În toate ţările afectate s-a dat lege că cei care nu plătesc facturile nu sunt deconectaţi, nu se acumulează penalităţi.

Al doilea lucru: stai în casă, dar trebuie să ştii că ANAF-ul nu te execută pentru nişte datorii pe care le ai la stat.

25 e săptămâna viitoare. În contianare, toate firmele sunt somate să-şi plătească contribuţiile până pe 25. Asta înseamnă zeci de mii de firme româneşti în faliment şi sute de mii de români trimişi în şomaj.

Trebuie să ştii că dacă stai acasă şi respecţi regulile nu rămâi fără casă că ţi-o ia banca sau nu rămâi fără maşină, fără televizor sau frigider pe care le-ai luat cu împrumut. S-a dat lege în toate ţările. Nu se întâmplă absolut nimic în această perioadă dacă nu îţi achiţi ratele.

Vreau să ştiu dacă stăm toţi acasă, prin ordonanţă, Guvernul anunţă de azi că toţi cei care produc alimente, energie, cei care ne ajută să avem lumină şi internet sunt sprijiniţi şi ajutaţi fiscal”, a declarat Victor Ponta.

Un document neoficial a alertat populaţia vineri dimineaţă. Medicul Raed Arafat a precizat că documentul care circulă în mediul online „este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale (CNSSU) de Urgenta” şi a ameninţat cu plîngere la DIICOT. Grupul de Comunicare Strategică a precizat că este vorba despre un document de lucru, aflat în analiză, neaprobat, iar măsurile conţinute în document nu au aplicabilitate imediată. Grupul de Comunicare Strategică anunţă că a fost sesizat DIICOT pentru infracţiunea de divulgare fără drept a unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

 

Citeşte şi: CORONAVIRUS. Documentul care a creat panică în România este doar un draft de lucru. Reacţia dură a lui Raed Arafat