Victor Ponta: Îmi depun mandatul de premier. Rezist adversarilor politici, dar niciodată nu mă bat cu oamenii

Victor Ponta şi-a anunţat, miercuri, demisia din funcţia de premier al României. Coaliţia şi PNL se reunesc în şedinţe de urgenţă pentru a desemna înlocuitorul. Numele vehiculate pentru funcţia de prim-ministru sunt Dacian Cioloş şi George Maior.

04 nov. 2015, 08:46
Victor Ponta: Îmi depun mandatul de premier. Rezist adversarilor politici, dar niciodată nu mă bat cu oamenii

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că şi-a depus mandatul de premier, în contextul tragediei din Clubul Colectiv şi a protestului de marţi seară, când numai în Bucureşti, circa 25.000 de oameni au ieşit în stradă şi au cerut demisia lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Cristian Piedone.

Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există în cadrul societăţii. Oamenii simt nevoia de mai mult, şi ar fi o greşeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau să las respobilitatea pe seama celor care au fost pe teren, primari, autorităţi. Sunt gata să fac eu acest gest. Astăzi îmi depun mandatul de premier şi fac acest lucru pentru că rezist la orice bătălie cu adversarii politici, dar niciodată nu mă bat cu oamenii. Cred că am avea toţi de suferit.

Suferinţa şi supărarea legitime ale oamenilor nu trebuie să degenereze într-un joc politic cu efecte negative imposibil de anticipat. Agresiunea, intoleranţa şi violenţa verbală este un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm.

Depunerea mandatul meu spre să satisfacă aşteptarile celor care au protestat şi să revenim la raţiune şi la soluţii raţionale pentru a rezolva problemele din România.

Într-un climat de tulburări este imposibil să promovezi proiecte pozitive, iar eu mă pricep doar la proiecte pozitive„, a declarat Victor Ponta.

Ponta a mulţumit pompierilor şi medicilor care şi-au făcut datoria după tragedia din Colectiv. „Mulţumesc pompierilor, medicilor care şi-au făcut datoria. Îi apăr pentru că fără ei asemenea tragedii se vor repeta. Merită să îi sprijinim„, a mai spus acesta.

Oficialul a precizat că răspunderea jurisdică în acest caz va fi stabilită de către justitie. „Sper să nu fie vorba de răzbunare, ci doar de responsabilitate juridică. Sa nu ne pacalim ca principalii vinovati sunt lacomia si iresponsabilitatea. Dacă pedepsim pe altcineva şi nu lăcomia şi iresponsabiliatea, vor mai fi tragedii„, a completat Ponta.

Ofocialul a mulţumit celor care au votat Guvernu, liderilor coaliţei de guvernare şi a avut o singură observaţie de făcut: „Cei care speculează în sens politic suferiţa oamenilor, vor plăti mai devreme sau mai târziu un preţ foarte scump. Mi-e teamă că o să am dreptate„.

Premierul demisionar Victor Ponta a anunțat că actualul Cabinet își va îndeplini atribuțiile până la formarea noului guvern. „Până la momentul formării unui nou guvern, în urma discuțiilor între președinte și partidele parlamentare, ne îndeplinim atribuțiile de fiecare zi și imediat ce noul guvern va fi instalat, putem să predăm o situație economică și socială mult mai bună decât cea pe care am preluat-o. Procedurile politice urmează în cursul zilei”, a spus Ponta, la Palatul Victoria.

Acesta a anunţat că la ora 16.00 va avea loc o ședință specială a Guvernului, în care le va mulțumi miniștrilor cu care a lucrat și pentru a pregăti perioada de tranziție către viitorul Cabinet.

CITEŞTE ŞI: Cristian Tudor Popescu: Demisia lui Victor Ponta mă surprinde plăcut

Fostul director al SRI, George Maior, şi fostul comisar european Dacian Cioloş sunt două nume care se vehiculează pentru înlocuirea lui Victor Ponta la guvern.

CITEŞTE ŞI: George Maior şi Dacian Cioloş, variante pentru funcţia de premier al României

Klaus Iohannis va numi un premier interimar

Potrivit articolului 110 al Constituţiei, Guvernul al cărui mandat a încetat prim demisia prim-ministrului „îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

Aceasta prevedere este completată prin Legea 90/2001, privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor. Astfel, în cazul unei demisii a premierului, potrivit articolului 9 „preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern”.

În aceste condiţii, atribuţiile prim-ministrului interimar vor fi restrânse.

Ultima astfel de situaţie s-a înregistrat în 6 februarie 2012, în urma demisiei prim-ministrului Emil Boc. La acea vreme, preşedintele Traian Băsescu l-a numit premier interimar pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Ulterior, a fost format Cabinetul condus de Mihai Răzva Ungureanu care a fost demis, la scurt timp, prin moţiune de cenzură.