Victor Ponta: „Nu l-am votat pe Klaus Iohannis”. Liderul Pro Romania cere unirea stângii. Cine ar putea să o înlocuiască pe Dăncilă

Președintele Pro România și fost candidat al PSD la prezidențiale, Victor Ponta, susține că Viorica Dăncilă a luat cel mai prost scor al unui candidat PSD la prezidențiale. Ponta susține că este nevoie de o mișcare prin care să se unească toate partidele de stânga din România.    

24 nov. 2019, 18:44
Victor Ponta: „Nu l-am votat pe Klaus Iohannis”. Liderul Pro Romania cere unirea stângii. Cine ar putea să o înlocuiască pe Dăncilă

„Eu cred că în turul doi cu Barna sau Diaconu nu era scorul ăsta, cu Tăriceanu nici atât. PSD are cel mai prost scor din istoria sa”, a declarat Victor Ponta după anunţarea exit poll-urilor.

„Cei de la PSD trebuie să-şi găsească pe cineva care să-i conducă, să-i scoată din negarea realităţii. Cu „ne-am luat voturile înapoi” nu se ajunge nicăieri. Niciun candidat al PSD nu a luat un scor atât de prost, niciun alt candidat nu a pierdut atât de multe voturi. Eu am pierdut în turul II cu 5,3 milioane de voturi, iar Viorica Dăncilă a luat puțin peste 3 milioane de voturi. Probabil că și la alegerile locale dreapta va câștiga. Singura soluție este o stângă unită, dar o stângă unită reformată, pentru că dacă ne unim pentru a lua bătaie, degeaba ne unim. Este nevoie de un pol de stânga unit și reformat, de figuri noi.”, a spus Victor Ponta, la România TV, precizând ulterior că şi-a anulat votul.

REZULTATE PARŢIALE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019: Klaus Iohannis, victorie zdrobitoare în faţa Vioricăi Dăncilă

Întrebat dacă ar fi de acord cu o fuziune, Ponta a evitat un răspuns tranşant. ”Acuma vorbim de fuziuni… Vorbim de faptul că suntem un partid de stânga, suntem oameni care ne cunoaştem foarte bine şi care am mai trecut o dată, în 2010 – 2011 printr-o situaţie la fel de dificilă”, a spus Ponta.

Ponta a precizat că Pro România şi PSD nu sunt la fel, criticând ”discursul peremist” al unora dintre liderii PSD.

Liderul Pro România afirmă că ”nu ai cum să pierzi alegerile atât de tare dacă nu ai avut o criză economică”, el spunând că ”s-a greşit” şi că trebuie construită ”o alternativă la ceea ce e acum”.

Ponta a arătat că s-a greşit ”la calitatea guvernării” şi că, ”dacă pierzi două milioane de voturi, s-a greşit cu ceva”.

PSD se pregătește să o schimbe pe Viorica Dăncilă de la șefia partidului după pierderea alegerilor în fața lui Klaus Iohannis. Un congres extraordinar al partidului ar putea avea loc până la sfârșitul acestui an, foarte posibil chiar înainte de sărbători, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Cel puțin patru nume s-ar putea alinia la startul competiției pentru șefia PSD: Eugen Teodorovici, Gabriela Firea, Marcel Ciolacu și Claudiu Manda.

Potrivit surselor G4Media.ro, fostul premier Mihai Tudose, europarlamentar Pro România, ar intenționa să revină în PSD, fiind apropiat de Claudiu Manda, la rândul său europarlamentar, cu care ar fi strâns legătura în Parlamentul European. Viorica Dăncilă se bazează în acest moment în partid în principal pe susținerea apropiaților lui Dragnea: Mihai Fifor, Codrin Ștefănescu, Cătălin Rădulescu etc.

Graba cu care social democrații vor să facă un congres extraordinar cât mai repede, chiar înainte de sărbătorile de Crăciun, ar avea legătură cu alegerile locale din primăvara anului viitor. Baronii locali vor să strângă rândurile deoarece scrutinul de la sfârșitul lunii mai 2020 este important pentru aleșii locali și se tem că dacă ar amâna congresul nu ar avea timp pentru campanie.

1. Una din variante ar fi Eugen Teodorvici. Este al doilea om în partid, după ce a fost ales Președinte Executiv la Congresul din iunie. Deși a fost dat deoparte de Viorica Dăncilă când a anunțat că vrea să fie inclus în măsurătorile partidului pentru alegerile prezidențiale, fostul ministru de Finanțe s-a implicat în campania electorală. Are o relație bună cu mulți lideri din teritoriu, cărora le-a alocat fonduri din PNDL în mandatul de ministru de finanțe. Fostul ministru și-a pus semnătura în ultimele zile de mandat pe o hotărâre prin care programul a primit 1,4 miliarde de lei. Sunt însă și președinți de organizații care nu sunt de acord cu ieșirile deplasate ale fostului ministru de finanțe, care s-a remarcat cu numeroase derapaje de limbaj și atacuri suburbane la adresa unor adversari.

 2. Potențial candidat la șefia PSD este și Gabriela Firea. Primarul Capitalei a stat la aceeași masă cu Liviu Dragnea, dar a intrat în conflict cu fostul lider după mitingul din 10 mai. Firea le-a reproșat lui Dragnea și Dăncilă că vor să o scoată responsabilă pentru intervenția în forță a jandarmeriei. Firea l-a acuzat pe Dragnea ca i-a decizii fără să se consulte cu partidul și a fost nemulțumită că ”nu poate fi tot Guvernul de la Teleorman”. Firea nu se bucură însă de prea multă susținere internă. Dacă șeful PSD Olt, Paul Stănescu, este un susținător al acesteia, sunt și lideri care nu suportă atitudinea șefei interimare a PSD București. Dumitru Buzatu s-a declarat deranjat în repetate rânduri de modul în care le reprosează Gabriela Firea oamenilor vechi din partid că nu sunt de acord cu ea.

3. Marcel Ciolacu face parte dintr-un grup mai mare de opozanți ai Vioricăi Dăncilă. Șeful PSD Buzău nu a ascuns că este nemulțumit de modul în care este condus partidul. Potrivit surselor G4Media, Ciolacu îi are alături de el pe Paul Stănescu, Marian Oprișan, Florin Iordache și Ionel Arsene. Ciolacu s-ar pregăti să facă echipă cu Paul Stănescu pe post de prim-vicepreședinte și cu Niculae Bădălău pe post de secretar general. Ciolacu ar fi organizat o întâlnire la biroul lui din Parlament cu o lună înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. Sursele G4Media.ro susțin că Marcel Ciolacu i-a reproșat șefei PSD că face doar ce îi spune Mihai Fifor, iar unele decizii afecteaza grav imaginea partidului. Nu de puține ori, Marcel Ciolacu a ales să facă declarații publice în momente importante chiar înaintea Vioricăi Dăncilă. Președintele Camerei și-ar dori un congres cât mai repede, pentru a fi tranșate toate problemele din partid.

4. Europarlamentarul Claudiu Manda, șoțul Olguței Vasilescu, visează și el la funcția de șef al PSD. Numele actualului europarlamentar și șeful PSD Dolj a fost vehiculat inclusiv la Bruxelles, potrivit surselor G4Media. Acesta a criticat-o pe Viorica Dăncilă în cadrul întâlnirilor din organizația pe care o conduce. Manda speră să aibă șanse la conducerea partidului prin soția sa, care a fost apropiată de Liviu Dragnea. Manda s-a profilat deja ca potențial lider la ultima ședință CEX a PSD după turul 1, când a jignit-o pe Viorica Dăncilă. ”Să spuneți că nu puteți să câștigați alegerile prezidențiale cu o proastă, nu vă face cinste. La europarlamentare ați avut alte interese”, i-ar fi reproșat Dăncilă lui Manda în urmă cu două săptămâni.

Cert este ca aceste scenarii pot fi luate în calcul daca este convocat congresul și Viorica Dăncilă va fi demisă din fruntea partidului sau dacă alege să își depună mandatul după pierderile alegerilor prezidențiale.