Bogdan Aurescu, prima reacţie după ameninţările Rusiei

Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, a reacţionat pe Twitter, după ce un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe a declarat că planurile NATO de a desfășura forțe militare în România, foarte aproape de frontiera cu Rusia, sunt "inadecvate" și "conflictuale" şi a apreciat că ţara noastră sacrifică stabilitatea în regiunea Mării Negre din motive tactice.

08 apr. 2015, 19:32
Bogdan Aurescu, prima reacţie după ameninţările Rusiei

„Poziția exprimată de NATO în legătură cu comentariile făcute de purtătorul de cuvânt al MAE rus reflectă pe deplin poziția României”, a scris Bogdan Aurescu, ministrul român al Afacerilor Externe, pe Twitter.

Alianţa Nord-Atlantică a transmis că România este un aliat de nădejde al Alianţei şi că aceasta își apără toți aliații împotriva oricăror amenințări.

Şi premierul Victor Ponta a dat o replică promptă la afirmaţiile oficialului rus. „Salut reacția ‪‎NATO‬! Suntem un partener de încredere al aliaților noștri și nu ne vom lăsa intimidați!”, a scris premierul Victor Ponta pe Facebook.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE rus, Guvernul român sacrifică securitatea regiunii prin faptul că acceptă desfășurarea de forțe militare ale blocului nord-atlantic.

„De fapt, asistăm la o transformare treptată a acestei țări (n.r. — România) într-un alt punct de sprijin pentru SUA și NATO în apropiere de frontiera cu Rusia. Am comentat în mod repetat astfel de pași ai statelor membre NATO, observând maniera conflictuală și evidențiind inadecvarea și caracterul redundant, atât din punct de vedere militar, cât și financiar”, a spus Lukașevici.

„Cineva ar putea trage concluzia că actualele autorități române, pentru a-și spori ‘profilul’ în ochii strategilor străini, sunt dispuse să sacrifice stabilitatea în regiunea Mării Negre din motive tactice”, a mai afirmat Lukașevici, potrivit Sputnik.

El a declarat de asemenea că Rusia nu reprezintă, cu certitudine, o amenințare pentru România sau pentru orice altă țară și, de aceea, afirmațiile privind ‘caracterul defensiv’ al activităților NATO, în lumina falselor acuzații privind agresiunea Moscovei, nu au niciun sens, mai notează agenția oficială rusă.