Victor Ponta: Rusia e principala ameninţare pentru stabilitatea regiunii, energetic şi militar

Rusia reprezintă 'principala amenințare pentru stabilitatea regiunii', în special din cauza dependenței unor țări de importurile de gaz rusesc, a declarat miercuri premierul român Victor Ponta, relatează France Presse, citată de Agerpres.

17 dec. 2014, 15:04
Victor Ponta: Rusia e principala ameninţare pentru stabilitatea regiunii, energetic şi militar

„Cred în continuare că Rusia reprezintă principala amenințare pentru stabilitatea regiunii, atât în ceea ce privește energia, cât și în termeni militari”, a afirmat Ponta, în cadrul unei întrevederi cu trei agenții internaționale de presă.

„Toate țările din regiune depind mai mult sau mai puțin de importurile de gaz” rusesc, a subliniat el.

Chiar dacă nu importă de la Gazprom decât 15-20% din consumul său de gaze pe timp de iarnă, România consideră că „cea mai bună soluție pentru toată lumea” ar fi crearea unei „Uniunii Europene a energiei”, susținută în special de fostul premier polonez și actual președinte al Consiliului European Donald Tusk, a indicat Ponta, potrivit AFP.

În ceea ce privește resursele energetice ale României, Ponta a subliniat că Bucureștiul trebuie să ia o decizie privind exploatarea gazelor de șist, care implică fracturarea hidraulică, metodă considerată poluantă.

„Parlamentul trebuie să adopte o lege care să spună clar dacă o autorizăm sau o interzicem”, a declarat Ponta, adăugând că această decizie trebuie asumată atât de majoritate, cât și de opoziție.

Gigantul american Chevron și-a încheiat operațiunile de explorare în nord-estul României, iar rezultatele, care vor stabili dacă România dispune de zăcăminte exploatabile, ‘sunt în curs de analizare’, a precizat Chevron.

Operațiunile de prospectare din regiunea Pungești au atras un val de manifestații împotriva gazelor de șist la fața locului și în mai multe mari orașe, proteste fără precedent în România, notează AFP.

„Nicio activitate economică nu poate avea loc într-un mediu social ostil”, a spus Ponta. În opinia sa, România trebuie să se concentreze pe exploatarea zăcămintelor de gaz din platoul continental al Mării Negre, unde americanii de la ExxonMobil și austriecii de la OMV Petrom dețin mai multe concesiuni.

Cele două grupuri au anunțat în 2012 că au descoperit zăcăminte reprezentând până la de opt ori producția anuală a Râmâniei, adică între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaz.
Potrivit lui Ponta, una dintre prioritățile României va fi construirea unui gazoduct pentru transportarea acestor gaze spre rețeaua națională, un proiect estimat la peste un miliard de euro.


loading...