Victor Ponta: Traian Băsescu a „jucat tenis”, nu va demisiona din funcţia de preşedinte VIDEO

Premierul Victor Ponta a precizat, joi, la Iaşi, referindu-se la declaraţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia va demisiona odată cu parlamentarii, că şeful statului a "jucat tenis", el arătând că acesta nu va demisiona.

RomaniaTV.net
24 ian. 2013, 12:11
Victor Ponta: Traian Băsescu a „jucat tenis”, nu va demisiona din funcţia de preşedinte VIDEO

Solicitat să comenteze declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia va demisiona sau îşi va scurta mandatul doar dacă Parlamentul demisionează, premierul Victor Ponta a răspuns: „E o idee frumoasă. Deci înseamnă că nu demisionează„.

Premierul a arătat că şi el şi liderul PNL Crin Antonescu vor demisiona din Parlament dacă Traian Băsescu îi va convinge pe parlamentarii PDL, care au intrat de pe locul doi, să recurgă la acelaşi gest.

Nu asta e ideea. Că eu demisionez şi domnul Antonescu şi cei de aici, dar dacă îi convinge domnul preşedinte Băsescu pe cei de la PDL să demisioneze. Eu vreau alegeri, eu chiar vreau alegeri parlamentare pe noua lege, ca să nu mai intre nimeni de la PDL, să nu mai fie toţi ăştia care au intrat de pe locul doi. E o poveste„, a spus Ponta.

El a arătat că Traian Băsescu a „jucat tenis”, refuzând să-şi dea demisia şi ieşind, totodată, cu un lucru imposibil, referitor la demisia parlamentarilor.

Sigur că preşedintele a jucat tenis: hai să refuz, că nu-mi dau demisia, dar să zic şi eu ceva care nu se poate. Eu sunt convins în continuare că discutând mai puţin inflamat şi mai raţional o să vedem dacă e bine pentru România să stea anul viitor şase luni în campanie sau dacă e bine să stăm mai puţin în campanii electorale, lucru pe care o să-l decidem împreună imediat după ce ne gândim puţin. În rest, eu mizez totuşi pe raţiune, chiar dacă aceasta vine un pic mai târziu„, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu are încă o opţiune în privinţa comasării alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare, însă a spus că el este gata să-şi depună mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, pentru alegeri simultane prezidenţiale şi parlamentare.

Preşedintele Băsescu a susţinut că soluţia o reprezintă „demisia simultană a preşedintelui şi a Parlamentului”, după revizuirea Constituţiei, în spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri.

Şeful statului a asigurat că este gata ca „a doua zi” după revizuirea Constituţiei în acest sens să îşi depună mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, variantă pe care a mai propus-o şi anul trecut în aprilie, când Victor Ponta a rupt „demonstrativ”, la Congresul PSD, scrisoarea care conţinea propunerea.

Ce se întâmplă acum în Parlament este în contradicţie totală cu ce au votat românii în noiembrie 2009. În loc de 300, avem 600, da. Or, eu cred că bunul simţ politic, şi eu sunt de acord să contribui la restabilirea bunului simţ politic, prin punerea demisiei o dată cu parlamentarii, în aşa fel încât, după revizuirea Constituţiei, deci nu spune nimeni mâine, dar dacă mâine se face revizuirea Constituţiei şi ea reflectă referendumul, a doua zi sunt gata să trecem la acele alegeri care să ne aducă şi în referendum şi în bunul simţ al preşedintelui, să spunem, pentru resuprapunerea mandatelor„, a afirmat Băsescu.

El a arătat că această soluţie presupune şi o „revizuire rapidă a Constituţiei”, dar şi combinarea referendumului privind aprobarea legii fundamentale cu alegerile, pentru care există precedent în trecutul politic din România.

Sigur, asta necesită o revizuire rapidă a Constituţiei, un referendum de revizuire şi o depunere simultană a mandatelor de către preşedinte şi cei 588 de parlamentari, ca să facem singura combinaţie posibilă şi care la noi are un precedent. Sigur poţi să combini, şi avem precedent şi aici, un tip de alegeri cu un referendum„, a mai spus Băsescu.