Victor Ponta: Traian Băsescu ar trebui să DEMISIONEZE după scandalul Mircea Băsescu – Bercea Mondial

Victor Ponta este de părere că Traian Băsescu ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte al României după scandalul în care a fost implicat fratele său, Mircea Băsescu, "pentru a apăra ideea independenţei justiţiei". 

RomaniaTV.net
19 iun. 2014, 07:20
Victor Ponta: Traian Băsescu ar trebui să DEMISIONEZE după scandalul Mircea Băsescu – Bercea Mondial

„Nu am văzut implicare directă a preşedintelui Traian Băsescu, dar am văzut un caz foarte clar de trafic de influenţă realizat de fratele preşedintelui, un caz în care dacă ar fi fost implicată o altă persoană acea persoană era arestată demult. Eu nu sugerez o acţiune a justitiei, ci spun direct un singur lucru: este un moment în care instituţiile statului pot să dea marele examen al independenţei pentru că una este să ancheteze oameni din partide politice care nu-i plac preşedintelui şi alta este să aplici legea cănd vine vorba de fratele preşedintelui. Este un test pentru independenţa reală a justiţiei şi am încredere că va trece acest test. Cred că preşedintele, şi orice preşedinte nu doar Traian Băsescu, ci orice preşedinte dintr-o ţară europeană, în faţa unei asemenea situaţii, pentru a nu arunca o urmă de îndoială asupra activitaţii justiţiei, ar trebui să demisioneze imediat în aşa fel încât nimeni să nu poată să considere că din poziţia pe care o ocupă poate să influenţeze ancheta„, a declarat premierul Victor Ponta.

„Este momentul în care însuşi preşedintele trebuie să sprijine prestigiul şi independenţa justiţiei şi să renunţe la funcţia din care orice român poate să creadă că, într-un fel sau altul, influenţează aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi. Independenţa şi prestigiul justiţiei trebuie să fie apărate de preşedintele ţării chiar şi prin acest sacrificiu personal, şi anume de a spune OK, renunţ la funcţia mea ca să nu spună cineva că de aia nu e anchetat fratele meu într-o situaţie în care oameni care au făcut mult mai puţin decât Mircea Băsescu sunt acum în faţa legii”, a completat Ponta.

Mircea Băsescu a transmis, într-un comunicat de presă, că preşedintele Traian Băsescu nu are „niciun fel de legătură” cu relaţia sa cu membrii familiei Anghel şi că înregistrările audio-video difuzate de Antena 3 sunt scoase din context, iar acestea susţin starea de fapt prezentată de el în cuprinsul plângerii penale pentru şantaj.

Mircea Băsescu a negat că ar fi luat vreun ban de la familia lui Bercea Mondial, iar suma de 250.000 de euro care apare în înregistrări ar fi banii împrumutaţi de familia lui Anghel lui Marian Căpăţână.

„Este vorba despre banii cu care Marian Căpăţână venise să dea înapoi împrumutul luat şi care erau acolo, în biroul alăturat. Marian Căpăţână era acolo cu plasa cu bani (…) Eu nu am luat nici un ban.. N-am încercat să aranjez eliberarea lui Bercea Mondial”, a declarat fratele preşedintelui.

În ce priveşte înregistrările prezentate la Antena 3, Mircea Băsescu susţine că acestea au fost difuzate astfel încât să inducă în eroare opinia publică. „Imaginile au fost prezentate trunchiat, aiurea. Care din 2011, care din 2012…”, a comentat Mircea Băsescu acuzând postul respectiv că i-a ignorat toate telefoanele date în timpul emisiunii respective. „Este o mare eroare şi răutate să amesteci preşedintele ţării în această problemă”, a spus Băsescu.