Victoria lui Webber la Interlagos, umbrită de „teoria conspiraţiei”

Ultima etapă a CM de F1 a aruncat o umbră asupra strălucitoarei evoluţii a echipei Red Bull şi a lui Sebastian Vettel în 2011, aceştia fiind acuzaţi că rocada făcută de german cu coechipierul său Mark Webber în turul 30 a fost una regizată, care să-i faciliteze australianului victoria la Interlagos.

RomaniaTV.net
28 nov. 2011, 18:34
Victoria lui Webber la Interlagos, umbrită de „teoria conspiraţiei”

Vettel a plecat din pole-position, duminică, la Interlagos şi s-a distanţat imediat de ceilalţi concurenţi, lăsând impresia că va face din nou o cursă solitară către victorie. Însă în turul 14, mecanicii echipei i-au comunicat germanului că monopostul său are o problemă la cutia de viteze şi i-au recomandat să scurteze perioadele parcurse în treapta a doua. În turul 26, lui Vettel i s-a spus că defecţiunea cutiei s-a agravat şi că, pe lângă treapta a doua de viteză, este afectată treapta a treia. Patru tururi mai târziu, campionul mondial a cedat prima poziţie în cursă coechipierului său Webber, iar australianul a câştigat pentru prima dată în acest an un Mare Premiu.

Webber avea nevoie de o victorie pentru a spera la titlul de vicecampion mondial, dar faptul că Jenson Button a terminat pe locul 3, nu i-a facilitat australianului decât ocuparea ultimei trepte a podiumului clasamentului general al piloţilor, după driver-ul de la McLaren-Mercedes.

În ciuda defecţiunii survenite la cutia de viteze, Vettel a terminat ultima cursă din acest sezon pe locul secund. Suspiciunile au apărut când dublul campion mondial continua să stabilească din poziţia a doua timpi foarte buni pe turul de circuit, iar Fernando Alonso şi ulterior Jenson Button nu se puteau apropia ameninţător de el. Mai mult, Lewis Hamilton a primit un mesaj similar de la inginerii McLaren-Mercedes în turul 38 şi după zece tururi cutia de viteze de pe monopostul său a cedat, forţându-l pe britanic să abandoneze.

Presa internaţională a scris că problema cutiei de viteze a fost de fapt un ordin de echipă deghizat, pentru ca Webber să câştige la Interlagos. „Victorie donată” sau „comedie” au fost câteva dintre caracterizările regăsite în comentariile făcute pe acest subiect. Nici rivalii celor de la Red Bull nu prea cred că defecţiunea monopostului germanului a fost una reală.

Red Bull a respins cu vehemenţă acuzaţiile. „Cine a ascultat conversaţiile inginerilor de cursă sau s-a uitat în garajul nostru la activitatea intensă desfăşurată ar fi constatat că problema a fost adevărată. Bineînţeles că vor fi întotdeauna unii care să aibă propriile lor teorii, dar cu siguranţă a fost o problemă şi este dincolo de puterea mea de înţelegere cum acea cutie de viteze a funcţionat până la finalul cursei. Defecţiunea a apărut în turul 5 şi nu credeam că va putea rezista mai mult de jumătatea cursei. Din fericire cutia a funcţionat, iar Mark a fost un câştigător merituos. El a fost rapid tot weekendul şi odată ce a trecut la conducere a fost de neoprit”, a declarat managerul Red Bull, Christian Horner.

Vettel s-a comparat cu Ayrton Senna, care a câştigat în 1991 tot la Interlagos după ce a pierdut treptat majoritatea treptelor de viteză, fiind forţat să negocieze unele viraje cu treapta a şasea. Germanul a ţinut de asemenea să dezmintă acuzaţiile, precizând că defecţiunea cutiei de viteze i-a făcut cursa extrem de grea: „Am fost nevoit să folosesc treptele de viteză superioare peste tot şi atunci mi-a venit în minte comparaţia cu Senna. Am fost nevoit să încetinesc şi să scurtez schimbarea vitezelor. Am terminat cursa fără treapta a doua”.

Campionatul Mondial de Formula 1, ediţia 2011, s-a încheiat, duminică, odată cu Marele Premiu al Braziliei, Red Bull şi Sebastian Vettel devenind cu mult timp înaintea încheierii sezonului câştigătorii titlurilor puse în joc. Cu toate acestea, team-ul austriac este din nou bănuit de conspiraţie, dar nu este foarte clar de ce ar fi optat oficialii Red Bull să joace acest teatru, după ce ordinele de echipă au fost declarate regulamentare începând cu sezonul recent încheiat.