Videanu: PNL va ieşi din USL. Nu exclud un Guvern de UNIUNE NAŢIONALĂ

Puterea şi opoziţia trebuie să găsească "o soluţie de coabitare", dacă nici USL, nici ARD nu obţin 50% plus unu la parlamentare, a declarat, la RFI, liderul PDL Adriean Videanu. Fostul ministru al Economiei susţine că actuala situaţie politică se bazează pe argumente de tipul "ba pe-a mă-tii" şi spune  că alianţa PSD-PNL se bazează doar pe ura împotriva PDL şi a lui Traian Băsescu.

RomaniaTV.net
21 sept. 2012, 09:23
Videanu: PNL va ieşi din USL. Nu exclud un Guvern de UNIUNE NAŢIONALĂ

Adriean Videanu crede că „va trebui, în interes naţional, găsită o soluţie de coabitare”:

„Ar trebui să depăşim discursurile politicianiste. Uitaţi-vă la ceea ce se întâmplă: în momentul în care cineva vine cu o iniţiativă, ceilalţi, din cealaltă tabără, singurul argument e, scuzaţi-mi expresia, «ba pe-a mă-tii!». Nu se poate trece la un alt mod de a face politică decât printr-o dezbatere foarte serioasă a soluţiilor cu care vin partidele politice”.

Preşedintele PDL Bucureşti consideră că „trebuie să se polarizeze opţiunile de dreapta şi de stânga”. „Mie mi se pare total împotriva cursului firesc alianţa PSD-PNL. Este o alianţă de conjunctură, care a fost o alianţă îndreptată împotriva PDL-ului şi a preşedintelui Traian Băsescu, fără nici un fel de fundament comun. De aceea, eu cred că o clarificare pe dreapta şi stânga după alegerile parlamentare este necesară şi utilă evoluţiei politice a României”, afirmă Videanu.

Întrebat dacă acest scenariu ar presupune ca PNL să părăsească USL, Adriean Videanu este rezervat: „Eu cred că acest lucru se va întâmpla. Nu cred că PNL-ul poate coabita cu PSD-ul, dat fiind opţiunile total diferite sau viziunile total diferite din punct de vedere al principiilor şi valorilor politice. Nu cred că ura împotriva PDL-ului şi a preşedintelui Traian Băsescu îi mai poate ţine uniţi după alegerile parlamentare”.

Cât priveşte un eventual Guvern de uniune naţională USL-PDL, după alegeri, Videanu spune că nu exclude respectiva variantă: „Mi-e greu să cred acest lucru. Poate fi, n-aş exclude acest lucru, o perioadă de timp, o înţelegere între partidele politice, astfel încât pe un program negociat de un an, doi ani de zile, să se poată ajunge la o formulă de coabitare. Nu exclud nici acest lucru. E puţin probabil, recunosc, să se întâmple acest lucru, datorită orgoliilor care-i macină foarte mult pe politicieni, dar cred că cea mai bună soluţie ar fi o separare pe stânga-dreapta”.