VIDEO: Amenzile uriașe pe care le riscă șoferii care nu și-au echipat mașina cu anvelope de iarnă. Cum să nu-ți iei țeapă la achiziție. Sfat de la MAI

MAI a învățat să comunice pe TikTotk. Instituția condusă de către Lucian Bode a informat românii, într-un mod inedit, despre anvelopele de iarnă. 

25 nov. 2022, 23:07
VIDEO: Amenzile uriașe pe care le riscă șoferii care nu și-au echipat mașina cu anvelope de iarnă. Cum să nu-ți iei țeapă la achiziție. Sfat de la MAI

Legea nu prevede o dată exactă de la care românii trebuie să-și monteze cauciucurile de iarnă, însă trebuie să țină cont de un aspect deosebit de important:

„Atunci când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, gheață sau polei ești obligat să-și echipezi autovehiculul cu anvelope de iarnă. Doar anvelopele de iarnă inscripționate cu simbolurile M+S sunt omologate pentru a fi folosite în condiții de iarnă.

Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare. În această situație, polițistul rutier eliberează o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație”, precizează MAI în respectivul clip video.

@mai.gov Când trebuie să folosești anvelopele de iarnă #ministerulafacerilorinterne #polițiaromană #brigadarutiera #educativ #juridic #5pasidebine ♬ sunet original – Ministerul Afacerilor Interne

 

Ce spune Registrul Auto Român (RAR) despre cauciucurile de iarnă

 

De asemenea, și Registrul Auto Român (RAR) a prezentat modul de inscripţionare al anvelopelor de iarnă conforme, aşa cum prevede legislaţia de circulaţie în vigoare din țara noastră.

„Asigurăm conducătorii auto că, indiferent de denumirea lor comercială, anvelopele care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi şi zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia naţională rutieră.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei a fost introdusă prin Ordonanţa Guvernului nr.5/2011 de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în 2006”, a precizat RAR.

În concluzie, dacă posesorii de autovehicule respectă legislaţia în vigoare şi folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M şi S, nu riscă să fie sancţionaţi contravenţional, mai precizează sursa citată.

Pilotul de curse Titi Aur recomandă șoferilor să folosească anvelope de iarnă, niciodată „all-season”.