VIDEO Autostrada Umbrărescu s-a blocat în contestaţii. Situaţia se complică pe A7

„Situația se complică pe AutostradaA7 Ploiești-Buzău lot 3. În 26.01.2023 Curtea de Apel București (CAB) a decis menținerea hotărârii CNSC și a admis contestația celor de la Danlin pe cei 13,9 kilometri ai A7 dintre Spătaru (Buzău Sud-Vest) și nodul cu DN2B spre Brăila (Buzău Sud-Est)”, atrage atenția Asociația Pro Infrastructura (API).

31 ian. 2023, 10:15
VIDEO Autostrada Umbrărescu s-a blocat în contestaţii. Situaţia se complică pe A7
Autostrada Umbrărescu s-a blocat în contestaţii.

Probleme pe Autostrada A7  „Umbrărescu”. CNAIR va trebui să reevalueze ofertele de pe lotul al treilea al sectorului Ploiești – Buzău, de pe Autostrada A7 Moldova, în urma unei contestații a firmei Danlin, din Neamț, cea care a depus trei contestații și pe sectorul Bacău-Pașcani.

Curtea de Apel București (CAB) a decis menținerea hotărârii CNSC și a admis contestația celor de la Danlin pe cei 13,9 kilometri ai A7 dintre Spătaru (Buzău Sud-Vest) și nodul cu DN2B spre Brăila (Buzău Sud-Est), notează Asociația Pro Infrastructura.

Autostrada A7 devine „austostrada Umbrărescu”. Mesajul premierului Nicolae Ciucă

Licitația a fost lansată în 01.06.2021, ofertele au fost depuse în 16.09.2021 și primul câștigător, Trameco, a fost desemnat în 07.03.2022. Acesta a fost contestat de 3 (trei) competitori, iar doi dintre ei au avut câștig de cauză.

După prima reevaluare, în 27.10.2022 a fost dat un nou câștigător: Nurol. Dar turcii au fost contestați de Danlin și de Tefken, iar CNSC a admis acțiunea celor de la Danlin. Așa că s-a mers la CAB, iar judecătorii au dat pe 26 ianuarie decizia definitivă: CNAIR trebuie să reevalueze ofertele Danlin și Nurol.

„Există două variante probabile: ori vedem al treilea câștigător, Danlin, și apoi contestația Nurol (aproape o certitudine în acest caz) ori se anulează licitația dacă CNAIR descalifică ambele oferte rămase în cursă. Clar este un lucru: deznodământul se amână cu luni bune, indiferent de scenariu!”, afirmă asociația.

Stadiul pe scurt pe celelalte tronsoane ale Autostrăzii A7 Ploiești-Pașcani? Pe Ploiești (Dumbrava)-Mizil cei de la Pizzarotti au un ritm complet nesatisfăcător, ajungând la un progres fizic de aproximativ 5% după 5 luni de la emiterea ordinului de începere lucrări (22.08.2022). Mult mai bine stau vecinii de la Coni-Trace pe Mizil-Spătaru (Buzău Sud-Vest): în jur de 10% cu ordin emis în 11.08.2022. Ambele sectoare au termen contractual de finalizare aprilie 2024.

Autostrada „Umbrărescu” A7 capătă contur. Imagini de senzație după zeci de ani de promisiuni politice

De la Buzău Sud-Est și până la Bacău Sud (Nicolae Bălcescu) sunt 7 loturi în lungime de 178,34 kilometri și o valoare totală de aproape 2,2 miliarde euro fără TVA. Toate sunt în tolba UMB. Antreprenorul a intrat în teren în mai multe zone și va accelera progresiv pe toată distanța, pe măsură ce vremea îi va permite și va reuși să-și mobilizeze „armata”, așa cum singur și-a intitulat-o.

Ultimele 3 segmente din cele 13 finanțate prin PNRR ale Autostrăzii A7, între Bacău și Pașcani, așteaptă decizia CNSC care va veni probabil spre sfârșitul lunii februarie, după ce Danlin a depus contestații pe fiecare lot ca urmare a desemnării câștigătorului inițial (tot UMB) în 22, 23 respectiv 29 decembrie 2022. Dacă CNSC respinge acțiunea Danlin, atunci CNAIR trebuie să semneze contractele. Dacă se admite, chiar și parțial, urmează o reevaluare sau un recurs la CAB și deznodământul se prelungește (cel puțin până) spre jumătatea anului.

Umbrărescu fuge de radar pe autostrada A7: „A tras pe dreapta toate firmele cu echipamente de forat”

Un tronson din Autostrada „Moldovei” A7 pare a fi blestemat de nu mai ajunge să fie contractat: deși licitația a fost lansată încă din vara lui 2021, tronsonul de lângă Buzău nu a fost contractat nici până acum. După ce rezultatul licitației a fost întors de două ori în trecut, acum o nouă decizie în instanță retrimite ofertele la o a treia reevaluare și pune pe foc unul din tronsoanele de autostradă incluse pe PNRR ce are termen sfârșitul anului pentru contractare și anul 2026 pentru finalizarea tuturor lucrărilor.

„Autostrada Umbrărescu” – Constructorul român care are șanse să facă toți kilometri din A7 din Moldova

Din cele 10 tronsoane prinse în PNRR pe A7 de la Buzău la Pașcani, 7 sunt contractate deja cu românii de la UMB. Pe cele trei tronsoane rămase necontractate de la Bacău la Pașcani – aproape 77 de km – UMB a fost dat câștigător la licitație și ar putea semna contractele dacă se rezolvă contestațiile în favoarea sa.

Pentru aceste ultime 3 loturi este așteptată o decizie a CNSC „care va veni probabil spre sfârșitul lunii februarie, după ce Danlin a depus contestații pe fiecare lot ca urmare a desemnării câștigătorului inițial (tot UMB) în 22, 23 respectiv 29 decembrie 2022. Dacă CNSC respinge acțiunea Danlin, atunci CNAIR trebuie să semneze contractele. Dacă se admite, chiar și parțial, urmează o reevaluare sau un recurs la CAB și deznodământul se prelungește (cel puțin până) spre jumătatea anului”, notează Pro Infrastructura.

Practic, în momentul de față, UMB lucrează deja pe circa 179 km din A7, iar dacă ar reuși să câștige restul de tronsoane licitate acum pe A7, UMB – companie din Bacău la origini, ar ajunge practic să lucreze pe un front neîntrerupt de peste 250 de kilometri de autostradă, toți în Moldova.

Compania a fost în ultimii ani cea mai performantă din rândul constructorilor de autostrăzi, reușind mobilizări exemplare pe șantiere și chiar și inaugurări înaintea termenelor contractuale.

Aici mai putem aminti că tot UMB a construit și finalizat înainte de termen singura bucată din A7 deschisă traficului în prezent: 16 km drept centură a Bacăului.