VIDEO: Ce l-a impresionat pe Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, la România. Prima discuție cu premierul Nicolae Ciucă în fața presei

Mațri, 29 noiembrie, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA și Nicolae Ciucă, premierul României, și-au adresat primele cuvinte în fața presei. 

29 nov. 2022, 10:49
VIDEO: Ce l-a impresionat pe Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, la România. Prima discuție cu premierul Nicolae Ciucă în fața presei

Antony Blinken s-a declarat impresionat de modul în care decurge parteneriatul SUA cu România și de „dorința de libertate” a cetățenilor din țara noastră.

„Am fost aici cu președintele Clinton când el și președintele Constantinescu au anunțat lansarea parteneriatului nostru strategic, acum 25 de ani. A fost un moment în care poporul român a inspirat întreaga lume cu lupta lor pentru libertate.

Nu cred că cei doi președinți și-ar fi putut imagina acum 25 de ani cât de bine se va dezvolta parteneriatul strategic. Așa cum spunea premierul Ciucă suntem parteneri în NATO și asta implică și cooperarea atunci când suntem sub amenințare”, a declarat Blinken la întâlnirea cu Ciucă.

 

Mesajul lui Nicolae Ciucă pentru secretarul de stat american Antony Blinken: „Vom continua să întărim parteneriatul strategic, pentru că el reprezintă pilonul principal al politicii noastre externe”

 

Premierul Nicolae Ciucă a ținut să îi promită secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, faptul că România va beneficia de investițiile americane și va sprijini țările din regiune care au probleme cu securitatea energetică.

„Revenind la dimensiunea politico-militară, vreau să vă mulțumesc pentru prezența militară americană în România și pentru importanța pe care o acordați Flancului Estic.

Dimensiunea economică este foarte importantă și trebuie să apreciez creșterea investițiilor americane în România.

În acest context, energia a devenit un sub mult mai important decât ne-am fi gândit cu ceva timp în urmă. Avem o colaborare în domeniul nuclear-civil, iar intenția SUA deja s-a materializat prin dezvoltarea reactoarelor modulare mici reprezintă un moment foarte important pentru că tehnologia vine din SUA și a fost deja ales locul din România unde va fi amplasat primul reactor.

Toate aceste demersuri ne vor asigura nivelul nostru de ambiție și vom putea să ne căpătăm independența energetică. Desigur, țara noastră, împreună cu partenerii strategici își oferă disponibilitatea de a ajuta partenerii din regiune care nu își pot asigura independența energetică.

Vom continua să întărim parteneriatul strategic, pentru că el reprezintă pilonul principal al politicii noastre externe”, a declarat Nicolae Ciucă.

Antony Blinken s-a întâlnit și cu președintele României, Klaus Iohannis.