VIDEO Contraofensivă a Ucrainei la Herson, momentul în care rachetele lui Zelenski lovesc centrul de comandă al ruşilor

Bombardamente intense la Herson. Secretarul general al NATO apreciază eficienţa contraofensivei ucrainene, dar avertizează că războiul se va prelungi.

16 sept. 2022, 12:12

Clădirea administrației civil-militare pro-ruse a regiunii Herson a fost lovită vineri de un atac cu rachete, a declarat reporterilor adjunctul șefului administrației regiunii, Kirilo Stremousov.

„Lovitura a aterizat direct pe clădirea administrativă. Investigăm detaliile”, a declarat Stremousov, potrivit agenției Interfax.  Ministrul regional al Sănătății, Vadim Ilmiev, a declarat pentru Interfax că la fața locului se află ambulanțe, iar centrul orașului a fost izolat.

Război în Ucraina. Trupele lui Zelenski au trecut graniţa, bombardamente intense pe teritoriul Rusiei
Judecând după fotografiile și înregistrările video ale martorilor oculari postate pe rețelele de socializare, există morți și răniți în urma loviturii, clădirea administrativă a fost parțial distrusă.

Regiunea Herson se află în prezent sub controlul forțelor ruse. Amintim că, recent, în Herson a fost aruncată în aer clădirea unui comisariat militar unde erau staționate trupele ruse.

Ursula von der Leyen vrea ca Putin să fie adus în faţa justiţiei internaţionale

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat, joi, pentru aducerea preşedintelui rus Vladimir Putin în faţa justiţiei internaţionale pentru crimele de război comise în Ucraina, conform unui interviu acordat Bild, citat de AFP.

„Putin trebuie să piardă acest război şi să răspundă pentru acţiunile sale, este important pentru mine”, a declarat Ursula von der Leyen pentru postul de televiziune Bild.

Nu există îndoială că în Ucraina s-au comis crime de război, de la izbucnirea ofensivei ruse de la sfârşitul lunii februarie, „de aceea susţinem strângerea de probe pentru o procedură în faţa Curţii Penale Internaţionale”, a adăugat şefa Comisiei Europene, care joi a fost în vizită la Kiev.

Când s-ar putea termina războiul din Ucraina şi ce ar însemna pentru Europa: „Gazele nu se vor mai ieftini vreodată. Cine speră asta, speră degeaba”

„Bazele sistemului nostru de drept internaţional cer să urmărim astfel de crime şi, la final, Putin este responsabil pentru ele”, a adăugat ea. Întrebată despre probabilitatea ca şeful statului rus să fie adus într-o zi în faţa justiţiei internaţionale, Von der Leyen a răspuns: „Cred că este posibil”. În cursul zilei, în capitala Ucrainei, preşedintele Comisiei Europene a promis că UE va sprijini Ucraina „atâta timp” cât este nevoie.

Secretarul general al NATO apreciază eficienţa contraofensivei ucrainene, dar avertizează că războiul se va prelungi

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri postului de radio BBC, preluat de Reuters, că Ucraina a realizat o contraofensivă foarte eficientă împotriva forţelor ruse, dar asta nu constituie un semnal că se apropie sfârşitul războiului.

„Este, desigur, foarte încurajator să vedem că forţele armate ucrainene au fost capabile să recupereze teritoriu şi să lovească de asemenea în spatele liniilor ruseşti”, a spus el, adăugând însă: „În acelaşi timp, trebuie să înţelegem că acesta nu este începutul sfârşitului războiului, trebuie să fim pregătiţi pe termen lung”.