VIDEO Cum arată Autostrada Viaduct, construită de UMB. Lucrarea inedită va fi gata în curând

Autostrada Viaduct, una dintre cele mai spectaculoase construcții de acest gen, va fi construită de compania UMB. Porțiunea de autostradă din Transilvania, cuprinsă între Nădășelu și Poarta Sălajului, măsoară 42,4 kilometri și va avea viaducte pe un sfert din lungime, cel mai înalt ajungând la 40 de metri.

11 sept. 2023, 16:39
VIDEO Cum arată Autostrada Viaduct, construită de UMB. Lucrarea inedită va fi gata în curând
VIDEO Cum arată Autostrada Viaduct, construită de UMB. Lucrarea inedită va fi gata în curând

Compania de construcții UMB, deținută de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, construiește în Transilvania o autostradă denumită „autostrada viaduct”. Finanțarea segmentului de drum este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, după vizitele recente pe șantierul autostrăzii Transilvania, că lucrările de pe loturile cuprinse între Nădășelu și Poarta Sălajului sunt „cele mai grele din țară” din cauza dealurilor care „o iau la vale”.

Autostrada Viaduct, construită de UMB, este una dintre construcțiile unice din țară

Citește și: Sorin Grindeanu: Până la final de 2024 o să dăm în folosinţă cel puţin 250 de km de autostradă şi drum expres

Dintr-un total de 42 de kilometri pentru toate sectoarele cuprinse în Programul Național de Redresare și Reziliență între Nădășelu, Zimbor și Poarta Sălajului, se întind 11 kilometri de viaducte spectaculoase. Pe parcursul traseului inedit se regăsesc 28 de pasaje ingenioase ce traversează văile și dealurile Transilvaniei. Aceste constructii au lungimi care variază între 40 și 720 de metri și ating înălțimi de până la 40 de metri. Un exemplu notabil este viaductul numărul 25, aflat în Valea Glodului, în județul Sălaj, care face parte din lotul Zimbor – Poarta Sălajului.

Astfel, din totalul de 42,4 km ai celor trei sectoare, aproximativ un sfert, respectiv 11.233 de metri, constă în viaducte suspendate ce oferă o perspectivă inedită asupra peisajului și traseului. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a văzut atât din elicopter cât și de la sol cum merg lucrările UMB. La finalul vizionării a transmis că este cea mai dificilă autostradă care se construiește la momentul actual în România.

„Sunt lucrări foarte grele. Am fost pe șantierul autostrăzii Transilvania am văzut două loturi care, cred eu sunt cele mai grele din țară, în acest moment și poate nu doar din țară. De la Nădășelu la Poarta Sălajului se lucrează extraordinar de greu pentru că o iau la vale dealurile acolo, dar este o mobilizare extraordinară, pasaje poduri…tot ce vreți…Termenul de finalizare pe cele două sectoare de la Nădășelu la Poarta Sălajului ar fi pe sfârșitul anului viitor”, a transmis, marți, Sorin Grindeanu.

Pentru lotul Nădășelu – Zimbor (30 km) stadiul fizic este de aproximativ 60%, iar în aprilie Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a publicat noul termen agreat cu UMB: 13 iulie 2025. Pentru segmentul Zimbor – Poarta Sălajului (12 km) stadiul fizic este 30%, iar CNAIR estimează finalizarea în decembrie 2024, scrie Economedia.ro.

Citește și: Compania lui Umbrărescu riscă întârzierea termenului pentru drumul expres Craiova-Piteşti. La autostrada Moldovei, lucrările sunt în grafic