VIDEO Cutremur cu magnitudine 4.4 în Italia, resimţit puternic: „Ce bubuială!” Şcolile din regiune au fost închise

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 grade pe scara Richter a fost înregistrat azi-noapte, la ora locală 00:44, în largul coastei Catanzaro, în Calabria din Italia.

13 oct. 2022, 13:12
VIDEO Cutremur cu magnitudine 4.4 în Italia, resimţit puternic: „Ce bubuială!” Şcolile din regiune au fost închise

Cutremur puternic, resimțit în mai multe orașe: „Mai întâi un vuiet surd, apoi o lovitură puternică”.  Potrivit constatărilor Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (Ingv), cutremurul a avut un hipocentru la o adâncime de 36 km și un epicentru în mare, lângă Catanzaro Lido.

Nicuşor Dan îi sperie pe bucureșteni. Ce se va întâmpla cu blocurile construite după 1990, în cazul unui cutremur major

Momentan nu sunt raportate pagube aduse persoanelor sau bunurilor, dar au fost numeroase apeluri telefonice către pompieri azi-noapte după cutremur, care a fost resimțit distinct de populație.

Seismul a fost resimțit în Catanzaro, dar și în alte orașe precum Lamezia Terme, Cosenza, Crotone, San Giovanni in Fiore, anunţă INFP.

„Mai întâi un vuiet surd, apoi o lovitură puternică”

„Ce bubuială!” a scris un utilizator pe Twitter. „M-a trezit”, a răspuns o altă persoană. „S-a simțit puternică și la San Giovanni in Fiore, la Sila Grande”, spune un alt cetățean, iar mesaje vin și de la Rende, Amantea, Paola, Soverato, Castrolibero, Cirò Marina. „În Catanzaro s-a auzit mai întâi un vuiet surd, apoi o lovitură puternică”, scrie încă un altul.

Cutremur în Vrancea luni seară. Trei seisme într-o singură zi în România

Mai multe replici au fost înregistrate în timpul nopții: la ora 00:50 a fost detectat un șoc de 1,3 grade Richter. 1,6 la 00:51; 1.1 la 00:55 cu epicentrul în San Floro. Două șocuri ușoare tot în Regtino, la 1:24 la 1:25 de 1,2 grade pe scara Richter. De săptămâni întregi în Calabria au avut loc cutremure ușoare atât pe uscat, cât și pe mare.

Primarul din Catanzaro, Nicola Fiorita, a dispus închiderea tuturor școlilor pentru ziua de joi . „Frica era evident mare, dar vreau să liniștesc tot orașul: până acum nu avem vești despre pagube aduse lucrurilor sau oamenilor”, a scris el într-o postare pe Facebook, comunicând „că a decis să închidă școlile de toate tipurile și nivelurile, ca măsură de precauție extremă și în vederea evaluării oricăror probleme critice în structuri”.

Cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în ultima perioadă:

2022
22 septembrie – Un cutremur produs în centrul Mexicului de 6,5 grade a fost, de fapt, o replică după cutremurul cu magnitudinea 7,7 care a zguduit ţara la 19 septembrie 2022. Două persoane au fost ucise. Seismul a avut epicentrul la 81 de kilometri sud de oraşul Coalcoman, în statul Michoacan, unde s-a produs şi cutremurul de 7,7 grade.
19 septembrie – Un seism cu magnitudinea preliminară 7,7 s-a produs în largul localităţii La Placita de Morelos din vestul Mexicului, în statul Michoacan, două persoane fiind omorâte.
18 septembrie – Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 s-a produs într-o zonă puţin populată din sud-estul Taiwanului. A fost emisă avertizare de tsunami, înregistrându-se cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi.

11 septembrie – Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în vestul Indoneziei, provocând pagube materiale şi 200 de persoane au fost evacuate. Cutremurul, din insulele Mentawai, vest de Sumatra, s-a produs la o adâncime de 27 de kilometri şi a fost urmat de un alt seism, cu magnitudinea 5,3 în aceeaşi zonă.
27 iulie – Un seism cu magnitudinea 7,1 s-a produs în nordul Filipinelor.

22 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în sud-estul Afganistanului, 44 kilometri de oraşul Khost, la o adâncime de 51 de kilometri. Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor din Afganistan a anunţat că seismul a provocat moartea a cel puţin 130 de persoane în estul ţării.
20 iunie – Un seism cu magnitudine de 6 grade pe scara Richter s-a produs în estul Taiwanului, la ora 1.05 GMT, la o adâncime de de 6,8 kilometri.
1 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în sud-vestul Chinei, la 17 kilometri adâncime. Seismul a avut loc în districtul Lushan, situat în provincia Sichuan (sud-vestul).

21 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la nord de arhipelagul norvegian Svalbard. Seismul a avut loc la o adâncime de 2 km.
10 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs la aproximativ 200 de kilometri de Papua Noua Guinee, în Marea Bismarck. Seismul a avut epicentrul la o adâncime de 10 kilometri şi nu au fost raportate pagube.
9 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a zdruncinat, pentru scurt timp, clădirile din capitala Taiwanului, Taipei, nefiind semnalate pagube.

31 martie – Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în estul arhipelagului Noua Caledonie. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, la 279 de kilometri sud-est de localitatea Tadine din Noua Caledonie.
22 martie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în zona Dorsala Atlantică, situată între Oceanul Atlantic de Nord şi Oceanul Atlantic de Sud, la ora 16:35:08 GMT, cu epicentrul la o adâncime de 10 kilometri. De asemenea, un cutremur cu magnitudinea 6,6 grade s-a produs în apropiere de oraşul Taitung din sud-estul Taiwanului, la o adâncime de 30,6 kilometri.
16 martie – Un seism cu magnitudinea de 7,4 grade s-a produs în Japonia, fiind emisă o alertă de tsunami pe coasta de nord-est a ţării. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 60 de kilometri adâncime în Oceanul Pacific, în largul prefecturii Fukushima. 4 persoane au murit şi alte peste 100 au fost rănite.

14 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în largul insulei Java din Indonezia şi a făcut să se clatine clădirile înalte din capitala Jakarta.
3 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul coastei de est a Taiwanului. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 19 kilometri, iar epicentrul a fost localizat în mare, la 56 de kilometri de oraşul Hualien.