VIDEO Descoperirea secolului! A fost găsit un nou continent, revoluționând geologia ultimelor sute de ani

Un grup de oameni de știință de la Universitățile Utrecht din Țările de Jos și Birmingham, Marea Britanie, a făcut o descoperire de senzație pentru secolul al XXI-lea. A fost găsit un nou continent sub Oceanul Indian.

26 oct. 2023, 16:55
VIDEO Descoperirea secolului! A fost găsit un nou continent, revoluționând geologia ultimelor sute de ani
VIDEO Descoperirea secolului! A fost găsit un nou continent, revoluționând geologia ultimelor sute de ani

Cercetătorii britanici au făcut o descoperire revoluționară, fiind vorba despre un continent nou găsit pe Pământ. Mai mulți oameni de știință de la Universitățile Utrecht din Țările de Jos și Birmingham, Marea Britanie, au făcut o descoperire senzațională, respectiv dovezi ale existenței continentului pierdut Argoland, necunoscut, care s-a desprins de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani, publicând un studiu pe 19 octombrie 2023 în revista Science Direct.

Citește și: VIDEO Oraș antic mayaș descoperit în inima junglei. Ce au găsit conquistadorii când au ajuns pe continentul american

Un nou continent, descoperit de oamenii de știință

Dovezi privind vechiul continent Argoland, o masă de pământ lungă de 5.000 de kilometri, au fost descoperite sub Oceanul Indian, potrivit Daily Mail. Geologii au presupus de mai mult timp că Argoland ar trebui să existe din cauza unui gol masiv în Australia de Vest, dar până acum dovezile au fost doar circumstanțiale.

O echipă de experți de la Universitatea Utrecht din Țările de Jos și de la Universitatea Birmingham, Marea Britanie, a reconstituit istoria Argolandului, descoperind că porțiunea de pământ de 5.000 km a călătorit în Asia de Sud și acum se află la mai mult de 5.400 de metri sub suprafața Oceanului Indian. Dovezile geologice magnetice și structurale de-a lungul fundului mării locale au sugerat că fragmentul gigant de pământ s-a separat prin deplasarea plăcilor tectonice care alcătuiesc scoarța terestră înainte de a se mișca spre nord și vest spre Asia de Sud-Est.

„Situația din Asia de Sud-Est este foarte diferită de locuri precum Africa și America de Sud, unde un continent s-a rupt în două bucăți. Argoland s-a împărțit în multe părți diferite. Asta ne-a împiedicat viziunea asupra călătoriei continentului”, a afirmat Eldert Advokaat, de la departamentul de Științe ale Pământului de la Universitatea din Utrecht.

Cercetătorii au folosit o reconstrucție computerizată bazată pe dovezile geologice existente pentru a crea o imagine a modului în care Argoland s-a rupt în mai multe bucăți, stabilindu-se în jurul Indoneziei și Myanmar-ului moderne. Deși nu chiar o porțiune mai mare de pîmânt, cercetătorii au găsit multe bucăți mai mici care s-au strâns împreună de-a lungul a milioane de ani.

Prin soluționarea acestui mister, geologii au completat o lipsă semnificativă de cunoștințe, adăugând un nou context la corpul de dovezi cu privire la modul în care munții, insulele și geologia submarină s-au conturat. Prin revizuirea arhitecturii „mega-unităților” tectonice cunoscute din sud-estul Asiei și nord-vestul Australiei, echipa de cercetători a reunit rămășițe împrăștiate din ceea ce a cuprins odată Argoland și a propus cum s-au îndepărtat atât de departe de locul lor original.

Citește și: Fisura de 3.000 de kilometri care modifică harta lumii. Un continent se va rupe în două