VIDEO: Europa fierbe! 70.000 de oameni protestează în Cehia, împotriva guvernului, din cauza sărăcirii populației

Europa fierbe. Cetățenii nu mai suportă să fie sărăciți din cauza unor decizii majore, în privința cărora nu au fost consultați. După Olanda și Italia, Cehia a început mobilizarea.

03 sept. 2022, 20:20
VIDEO: Europa fierbe! 70.000 de oameni protestează în Cehia, împotriva guvernului, din cauza sărăcirii populației

Măsurile „prietenoase cu mediul” din ce în ce mai dure, dar și sancțiunile anti-Rusia impuse de Bruxelles s-au întors deja ca un bumerang, împotriva marii majorități a populației europene. Între timp, elitele politice continuă să apese pedala de accelerație.

Pe fondul nemulțumirii din ce în ce mai acute, 70.000 de cetățeni din Cehia au ieșit sâmbătă, 3 septembrie, în stradă. La Praga, protestatarii au scandat împotriva guvernului și au cerut măsuri urgente anti-sărăcire.

Mai exact, zecile de mii de protestatari au solicitat măsuri concrete pentru a scădea de urgență prețurile mari la energie, care de altfel au determinat o explozie a tarifelor la produse și servicii din toate domeniile de activitate.

De asemenea, protestatarii au cerut neutralitate militară, pe fondul conflictului din Ucraina și asigurarea de contracte directe cu furnizori de gaz, la preț accesibil, inclusiv cu Rusia.

„Scopul demonstraţiei noastre este de a cere o schimbare, în special rezolvarea problemei preţurilor la energie, mai ales la electricitate şi gaz, care ne va distruge economia în această toamnă”, a transmis unul dintre organizatorii evenimentului, Jiri Havel.

Protestele au izbucnit la doar o zi după ce guvernul a supraviețuit unei moțiuni de cenzură. Opoziția acuză executivul de pasivitate în contextul inflației explozive.

Premierul Petr Fiala ține tare de scaun. Liderul coaliției formate din cinci partide a declarat sâmbătă agenţiei de presă CTK că protestarilor nu le pasă de interesele ţării.

„Protestul din Piaţa Václav a fost organizat de forţe politice care sunt pro-ruse, care sunt apropiate de poziţii extreme şi sunt împotriva intereselor Republicii Cehe”, a transmis Fiala.

 

Proteste masive în România, pe fondul crizei energetice

 

Pe fondul crizei energetice, provocate ca urmare a politicilor „verzi” stabilite la Bruxelles, George Simion a revenit cu data pentru protestele anti-guvernamentale. Liderul AUR a anunțat proteste masive antiguvernamentale pentru data de 2 octombrie 2022.

„Cum e lăsat liber Virgil Popescu, lăsat să-și bată joc de soarta României prin înstrăinarea TermoMintia, cu îndatorarea țării prin această compensare, prin favorizarea unor companii necunoscute din energie, ne face să acționăm. Mâine e prima zi de sesiune extraordinară, am anunțat o conferință de presă, pregătim românii pentru proteste, pentru că am văzut că suntem singura forță care poate scoate oamenii în stradă.

La sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, vor fi proteste în București și-n restul țării.

Îndemnăm românii să iasă în stradă. Altfel, Virgil Popescu îi va duce în faliment pe români, vor fi nevoiți să-și vândă apartamentele.

Nu ne dorim o politizare a acestor proteste, invităm și celelalte sindicate, patronate, alte formațiuni de opoziție, pentru a avea o poziție comună, pentru a face o coaliție anti-PSD-PNL”, a declarat George Simion, pentru România TV.

De asemenea, și europarlamentarul Cristian Terheș a anunțat că va participa la proteste, atât în București, cât și la Bruxelles.