VIDEO + FOTO: Cratere ca pe lună, la Mamaia. Cum s-a transformat plaja lărgită după primele furtuni

O porțiune mare din plaja stațiunii Mamaia a fost înghițită de mare. Evenimentul mai puțin obișnuit s-a petrecut zilele acestea, din cauza furtunilor și a valurilor mari. 

24 ian. 2023, 15:29
VIDEO + FOTO: Cratere ca pe lună, la Mamaia. Cum s-a transformat plaja lărgită după primele furtuni

Porțiunea de plajă afectată se află în zona Hotelului Rex. Aceasta a fost lărgită în urmă cu doi ani de zile. Valurile puternice au lovit țărmul și au săpat până la un metru în malul de nisip. Astfel, acum, plaja arată ca o minifaleză.

„Cliffing” se numește fenomenul, potrivit oamenilor de știință.

„Groapa generează o prăbușire a malului. Munca omului și munca naturii creează astfel de situații care se vor rezolva în primăvară când niște utilaje mari vor veni să niveleze panta de trecere”, a explicat Adrian Bâlbă, doctor în științe veterinare, potrivit presei locale – Constanța News.

 

Ce se va întâmpla, de fapt, cu plaja din Mamaia

 

Tot răul spre bine: în urma acestui fenomen, nisipul atras de valuri se va așeza însă în zona țărmului. Astfel, turiștii vor avea parte de un nisip mai fin pe plajă, dar și de o intrare în mare mai lină.

Din 2020 au început lucrările în mare forță, la Mamaia, pentru extinderea plajelor. Suprafața a fost mărită cu 50 de hectare printr-un proiect de reabilitare a zonelor costiere.

Mai mult, unele plaje au fost lărgite chiar şi cu 150 de metri faţă de zona de promenadă. Totuși, din decembrie 2021, valurile formate la mal au înghiţit aproape trei metri din plajele noi, în zona Mamaia. Specialiștii susțineau încă de la demararea proiectului că, în câțiva ani, în unele zone, marea ar putea înghiți până la jumătate din porțiunea de plajă ce tocmai a fost lărgită.